Max Verstappen VIERDE in kwalificatie VS

Het Circuit of the Americas is een rondje dat Max Verstappen goed ligt, en dat toonde onze landgenoot door in de derde vrije training ijskoud de eerste plek neer te zetten. Maar pas in de kwalificatie gaat het echt om de knikkers.

In een met prominenten afgeladen Austin werd zojuist de startorde van morgen bepaald. Taylor Swift treedt er vanavond gratis op voor wie een kaartje heeft, wat de kaartverkoop vast geen windeieren heeft gelegd. Ook de Oostenrijkse film-baddie Christopher Waltz kwam in de Mercedes-stal kijken bij zijn landgenoten Toto en Niki, en ook Venus, één van de WIllams-tenniszusjes, liet zich zien. Matt LeBlanc konden we zo snel niet bekennen.

Leuk, al die omlijsting, maar dat is bijzaak. U kwam hier voor het racen.

Het beeld in Q1 is altijd het minst verrassend van de hele sessie, en dat was vandaag ook zo. De Mercedessen zetten een snelle ronde neer, met hierachter de Red Bulls (eerst Max, dan Dani). Een ontketende Nico Hülkenberg, die volgend jaar hopelijk bij een sterker Renault binnen komt dan het team nu is, klapte zijn Force India pontificaal voor de Ferrari's. Veteraan Jenson Button (meer dan 300 races gereden) toonde eens te meer dat hij nodig aan zijn racepensioen toe is, hij wist zijn McLaren niet naar een veilige tijd te rijden, terwijl teamgenoot Alonso dit makkelijk lukte. Beetje pijnlijk wel, maar hij kon erna leuke dingen doen met zijn nieuwe modellenvriendinnetje Brittny die ook aanwezig was. Ericsson was een positieve verrassing: hij reed zijn Sauber naar Q2. 

Uitvallers: GRO, MAG, BUT, WEH, OCO, NAS

Rosberg en Hamilton gingen direct naar buiten, en wel op de soft-compound. De banden waarmee Q2 wordt gereden zijn ook de banden die bij de start onder de auto zitten, dus Mercedes gaat morgen voor een lange eerste stint. Beide mannen ontlopen elkaar werkelijk niks, dus dat zorgt morgen in ieder geval binnen Mercedes voor spanning. 

De Red Bulls gaan zoals vaker dit seizoen voor een split van de tactiek: Ricciardo zette zijn tijd op supersofts, Verstappen gebruikte de soft-banden, en zit dus op dezelfde strategie als de Mercedessen. Ricciardo zette op de supersofts de snelste tijd, met daar vlak achter de Mercedessen, de Ferrari's, en Verstappen op P6 op zes tienden. Niet slecht, want het verschil tussen de compunds ligt op 1 seconde. Alonso liep te mauwen over zijn gebrek aan topsnelheid, maar hij is altijd op top nog sneller dan de Red Bulls en de Toro Rosso's, die helemaal onderaan het snelheidslijstje bungelen. Kan je nagaan wat de Red Bulls met een competitieve motor kunnen. Overig redde Alonso Q3 net niet, hij werd er uitgeknikkerd door een keurig rijdende Sainz. Het Spaanse toptalent onderstreept maar weer dat Toro Rosso in 2015 echt een superlichting had.

Uitvallers: PER, ALO, KVY, GUT, PAL,ERI

Laten we maar meteen ter zake komen: zowel Mercedes als Red Bull als Ferrari zitten in een eigen klasse. In die volgorde. Lewis Hamilton wist teammaat Rosberg -die de vorige twee races op pole stond- af te troeven en start morgen vooraan. In het onderlinge duel klapte 'oer-Texaan' Ricciardo er tot twee keer toe een betere ronde uit dan Verstappen, dus dat is morgen ook de rangschikking. 

Vettel en Raikkonen waren vijfde en zesde, mijlenver achter de Red Bulls. Ferrari heeft een serieus probleem om nog tweede te worden in het constructeurskampioenschap.

Update. Interview met Max na de race. Klinkt niet helemaal tevreden.