VW: we hebben niets fout gedaan met onze diesels

Dat dieselschandaal? Ja, daar was een hoop heisa over, maar we hebben eigenlijk helemaal niets verkeerd gedaan.

De Volkswagen Group heeft in de Verenigde Staten miljarden uitgegeven als goedmakertje voor Dieselgate en ziet nu ook in Europa een tsunami aan schadeclaims op zich afkomen. Daarom gooit de autobouwer het over een andere boeg en duikt het vol in de ontkenningsfase.

Het bedrijf geeft toe dat er sjoemelsoftware in de diesels zat, maar ontkent dat deze software in strijd was met de Europese wetgeving. Met deze tactiek hoopt VW enorme schadeclaims op dit continent te ontlopen. Dat de fabrikant wel de diesels met de betreffende software terugroept, is slechts een teken van goodwill, zo oordeelt Volkswagen.

Of de nieuwe tactiek van VW gaat werken, valt nog maar te bezien. In Spanje heeft een plaatselijke rechter al een vrouw die de autobouwer aanklaagde in het gelijk gesteld en de grootschalige zaken moeten nog van start gaan.

De Europese Commissie is Volkswagen ook al niet gunstig gezind, want die concludeerde eerder al dat het bedrijf in twintig lidstaten juist wel de wet heeft overtreden met hun gesjoemel. Het gaat daarbij bijvoorbeeld over misleiding in reclames doordat de diesels in werkelijkheid meer uitstoten dan in de commercials genoemd wordt.

Mocht VW ook in Europa in het ongelijk worden gesteld, dan zullen de kosten voor het bedrijf vele miljarden euro's bedragen. Een klap die hard zal aankomen. Met het simpelweg schrappen van een paar raceteams red je het dan niet meer.