We importeren echt heel treurige auto's uit Duitsland

Als we zeggen dat de Nederlander vooral heel karige auto's koopt dan klinken we als een kapotte plaat, dus dat doen we maar niet. Echter: ook het beeld dat we tenminste hele dikke occasions uit Duitsland importeren kan het raam uit.

Laten we beginnen bij de basis: de Nederlander is dol op occasions en wat minder op nieuwe auto's kopen. Dat is al slecht nieuws voor onze dealers, wat niet beter wordt door het feit dat de tweedehandsjes in toenemende mate uit het buitenland komen.

In de eerste 10 maanden van 2016 werden er al 140.000 auto's geïmporteerd. Een kleine 90.000 daarvan kwamen uit Duitsland (63%), zo blijkt uit cijfers die zojuist door de VWE werden vrijgegeven. Da's goeien handel, niet alleen voor de importeurs maar ook voor de RDW, waar al deze auto's een bezoekje aan moeten brengen. Mocht u zoals ons het idee hebben dat er vooral afgeladen 5 Series en E-Klasses op de trailers naar het westen worden gezet, dan moeten we deze mythe doorprikken. 

Hoewel het ooit beter was, is de allerdikste auto die in de top 10 te vinden is tegenwoordig een BMW 1 Serie. En Nederlanders kennende waren dat bijna allemaal 116i'tjes en niet het leukere M Performance-spul. Als kanttekening: onderstaande tabel heeft betrekking op de laatste 3 maanden, en is dus een momentopname. Maar dat zijn jaarcijfers ook.

Wat wel zou kunnen, maar niet inzichtelijk wordt, is dat de occasions die naar ons land gehaald worden beter zijn geoutilleerd dan onze autochtone auto's. We weten dat Duitsers -geholpen door een lagere totaalprijs- doorgaans wat scheutiger zijn met vinkjes op de optielijst zetten. Hier ligt meteen een verklaring voor het feit waarom nu al 90.000 keer de moeite genomen is om het papierwerk en het transport van een (voornamelijk jonge) Duitse tweedehands naar ons land te regelen.