Max Verstappen VIERDE in kwalificatie Brazilië

De vrije trainingen van Max vertoonden een wisselvallig resultaat. Ook het weer in São Paulo deed wisselvallig. De kwalificatie blijft wel droog: Lewis Hamilton en Nico Rosberg starten vanaf de eerste rij, daarachter Kimi Raikkonen en Max Verstappen.

Voor de kwalificatie maakt Mercedes zich druk over een hobbel voor hun pitbox, waardoor ze de stopplaats van de auto's wat moeten verplaatsen. Tegelijkertijd maakt Christian Horner zich druk over Mercedes, teambaas Toto Wolff belde namelijk van de week Jos Verstappen om hem te vragen of hij Max niet kon vertellen dat hij uit de buurt van Rosberg en Hamilton moet blijven. Het telefoontje bleek toch minder onschuldig dan eerst werd aangenomen. 

Wat brengen de prima resultaten van de vrije trainingen voor een effect op de kwalificatietijd voor Max Verstappen?

De eerste sessie begint met een spookregenbui die de baan niet nat lijkt te maken. Iedereen rijdt dus gewoon op slicks naar buiten. De beste tijden worden als verwacht gezet door de beide Mercedessen. Hamilton is het snelst en de aspirant wereldkampioen Rosberg rijdt drie tienden langzamer. 

Max zet de derde tijd neer op iets meer dan een tiende achter Rosberg. De twee Ferrari's scheiden Verstappen van zijn teamgenoot Ricciardo. De eerste negen rijders houden het bij een enkele tijd in de eerste kwalificatie. De rest rijdt vlak voor het eind van de sessie naar buiten voor een snellere tijd. De grootste stap zet Hülkenberg, die een zevende tijd neerzet. Verliezer is Jenson Button, zijn auto doet niet wat hij wil.

Out: BUT, MAG, WEH, OCO, ERI, NAS

De twee Mercedessen zijn weer het eerste met het zetten van hun tijd. Hamilton en Rosberg zitten opnieuw vlakbij elkaar, en Verstappen rijdt maar een halve seconde langzamer. Ricciardo zet de vierde tijd, maar al snel plakt Vettel zijn auto tussen de tijden van de Red Bull coureurs. Raikkonen haalt de tijd van Ricciardo niet. 

Hülkenberg wacht tot de helft van de sessie voordat hij naar buiten rijdt en zet een negende tijd, achter de prima tijd van Fernando Alonso, die achtste staat op 1,374 seconde achter Hamilton.

HAM, ROS, VES, VET, RIC, RAI geloven dat hun tijden genoeg zijn en gaan niet naar buiten voor een tweede kwalificatiepoging. Jolyon Palmer doet dat wel, maar hij rijdt geen lekker rondje: drie keer blokkeert zijn linker voorwiel, desondanks verbetert hij zijn tijd naar een twaalfde plek. Wat uiteindelijk toch niet genoeg is, hij zet de vijftiende tijd.

Opvallend is de negende tijd van Romain Grosjean en natuurlijk de zevende tijd voor Alonso. Felipe Massa rijdt slechts een dertiende tijd, teleurstellend voor zijn laatste thuis-Grand Prix.

Out: BOT, GUT, MAS, KVY, SAI, PAL

De laatste twaalf minuten van de kwalificatie beginnen wederom met twee zilveren pijlen die als eerste naar buiten rijden voor een supersnelle tijd. Hamilton zet een rubberverschroeiende 1:10.860, waar Rosberg met 1:11.022 niet onderdoor kan. Max Verstappen rijdt zes tienden langzamer dan Hamilton, terwijl de Ferrari van Vettel weer iets sneller is dan Daniel Ricciardo. Raikkonen rijdt daar weer vlak achter. Alonso is nog steeds op dreef met een zevende tijd in de eerste run. De Force India's rijden de achtste en de negende tijd. Romain Grosjean kiest een heel laat moment om naar buiten te rijden als er nog maar vijf minuten op de klok staan. Hij heeft dan wel een leeg circuit voor zich. De keus pakt goed uit: hij pakt de voorlopig zevende tijd.

De tweede runs van de overige negen piloten worden afgetrapt door Alonso die uiteindelijk een tiende tijd neerzet. Hamilton en Rosberg zetten de eerste en tweede tijd, Raikkonen weet zijn auto plotseling voor Verstappen op de derde plek te zetten. Voor Hamilton is dit zijn 60e pole position.