U wilt een Citroën XM? Dit staat er te koop

Een autoverzameling is niet compleet zonder op zijn minst een Citroën. Als beginnend verzamelaar kun je dan het beste naar de XM kijken, gebouwd tussen 1989 en 2000. Welke moet je hebben en wat staat er te koop?

Na de juweeltjes DS en CX kreeg de Citroën XM de ondankbare taak om het Franse merk naar het nieuwe millennium te brengen. Met voorgangers die onder de hoede van de mad professors van Michelin waren ontwikkeld, was dat geen makkelijke taak. Citroën was inmiddels in handen gekomen van de boekhouders van PSA en moest gaan platformdelen met een Peugeot. De nietszeggende Peusjo 605, zucht.

Voor het design van de XM nodigde het merk van de dubbele keper Italianen van Bertone uit. Die leefden zich uit en wisten de rondingen van de CX te vervangen door messcherpe hoeken die we al kenden van de BX. Het ontwerp was even wennen voor de mensen, wat er ook toe leidde dat in 1994 bij het redesign wat van de originele hoekige scherpte verloren ging. Jammer. Desondanks zijn de modellen uit die tijd wel de XM's die je wilt hebben. De directie gooide de XM immers veel te snel op de makt, waardoor de auto nog niet goed genoeg uitontwikkeld was. De modellen uit de eerste drie productiejaargangen vertonen allerlei mankementen die pas later werden ontdekt en opgelost.

Wie twaalf en een halve rug neerlegt voor een achttien jaar oude Franse auto rekent er wel heel erg op dat het een klassieker gaat worden. Toegegeven, hij ziet er goed uit, maar wat een geld. Ja, het originele navigatiesysteem zit erbij. Of liever: het is op het dashboard geschroefd. De autotelefoon zit er ook nog bij, ook op het dashboard inderdaad. Het voor 1998 extreem luxe optiepakket had verder ook nog een ingebouwde computer. Die is helaas door Citroen op een gegeven moment teruggeroepen naar de fabriek. Daardoor is deze XM toch een beetje minder speciaal geworden en gewoon een heel erg dure 3.0 V6.

Dat deze auto zestien jaar oud is blijkt meteen aan de handbak die er aan de 2,5 liter turbodiesel is gehangen. Dat zie je tegenwoordig bijna niet meer gebeuren. Dankzij de trekhaak en de hydropneumatische vering is het een perfecte bak om je caravan boten-/paardentrailer mee voort te sleuren. Het interieur is schitterend afgewerkt en heeft de tijd geweldig doorstaan.

Ok, helaas zitten er al gele platen op deze vroege XM met maar 25.000 kilometer onder de wielen. Dat lijkt wat erg weinig voor de auto die oorspronkelijk in noordelijk Normandië werd geleverd. Een paar keer op en neer naar de Géant Casino zou al meer kilometer moeten zijn. Maar ja, het ding komt met de boekjes van de Franse dealer erbij, dus wellicht klopt het. De motor is een tweeliter viercilinder, de bekleding is velours en de wielen hebben plastic doppen. Tja, de lage kilometerstand is het enige dat deze eerste serie XM bijzonder maakt.

De beste bang for your buck die in Nederland in XM-vorm te krijgen is, komt uit 2000. Een 3.0 V6 Exclusive voor net geen €6k is een koopje. Natuurlijk zitten alle speeltjes die Citroën in 2000 leverde in deze auto, dus het klimaat wordt automagisch geregeld en er zitten zelfs al knopjes op het stuur. De 181 duizend kilometers kunnen nog aangevuld worden, er staan immers ook exemplaren met veel meer mijlen op de teller te koop.

Als je echt geen geld hebt en toch alvast die future classic van je dromen wilt rijden, dan hoef je maar tweeënhalve maand je krantenwijk te lopen om die €450 bij elkaar te hebben. Maar dan! Je rijdt wel in Citroën XM uit de eerste serie met lederen bekleding en vijf heuse versnellingen aan de tweeliter motor. Het is Frans, dus vraag niet om een garantie. Oh ja, de lak zit er ook niet meer al te best aan vast.