Wat is The Grand Tour en waarom moet ik het kijken?

Vannacht om 1 over 1 onze tijd is The Grand Tour beschikbaar. Helaas pas in december in Nederland. Maar wat is het eigenlijk en waarom moet je kijken?

Tenzij je een jurist in het intellectueel eigendomsrecht bent, is The Grand Tour (TGT) een soort Top Gear on steroids. TGT is wat er gebeurt wanneer je drie ongelooflijk getalenteerde idioten jarenlang in een omroep gevangen houdt waarin ze niets mochten wat mogelijkerwijs 'offensive' werd gevonden. De BBC was nooit echt enthousiast over Top Gear en er konden weinig vriendelijke woorden af. Dus als de boys iets inzonden, volgde standaard een matte reactie - hoe goed het ook was. Want stel toch eens dat de uitzending uiteindelijk offensive zou zijn voor mensen zonder humor, tja, dan hadden de BBC'ers zonder ruggengraat zwart op wit gezegd dat ze het mooi werk vonden. En dan zou je zomaar voor je eigen mensen moeten staan! Dat is natuurlijk niet de bedoeling.

De frustratie merk je in TGT - wij waren bij de opnamen in Rotterdam - de frustratie maakt creatief. De mannen zijn gedreven, kennen hun tekst zelfs van achter naar voor, maar hebben er ook duidelijk lol in. Wij kennen geen entertainers die zo goed nonchalance en controle kunnen combineren. Datzelfde geldt voor de beelden, of specifieker, de films. Je kunt gewoon zien dat de camera-apparatuur nog kostbaarder is, dat er echt met geld is gesmeten. Maar niet om niks, het eindresultaat is een symfonie in beeld en geluid. Top Gear dus, zonder een rempedaal. 

Nouja, omdat episch. Entertainment van topniveau lijkt ons voldoende reden om te kijken. Maar wie zijn droge humor het liefst ostentatief consumeert: kijk het om al die zure mensen wijven te zieken. De wijven die zeiken dat het humor voor kleine jongetjes is, maar zelf hun beste grappen ook maar gewoon van Claudia de Breij jatten. Van die wijven die vinden dat je volwassen moet worden, maar stiekem gewoon als wezenloze puppies op het Viva-forum zitten. Niks mis met een beetje rancunekijken.

En daar zouden we nog iets aan willen toevoegen. Je moet het natuurlijk kijken voor het entertainment, de auto's, de cinematografie, maar let er eens op: je moet het ook kijken omdat alledrie de heren vreselijk goed kunnen schrijven. Het succes achter Top Gear en vermoedelijk dat van de TGT, komt in de eerste plaats door de verfijning van het geschreven woord. Oh en tot slot kijkt u het natuurlijk omdat er momenteel geen fatsoenlijk auto-instituut op de televee is. 

Absoluut niet via torrents dus. Niet, gewoon niet. Dat is niet de bedoeling en raden wij ook niet aan. Amazon Prime, daar kunt u het kijken. Vanaf december, want Nederland heeft voorlopig nog geen toegang. Tot december dus geen torrents.