Waar komen al die verkeersdoden ineens vandaan?

In Nederland steeg het aantal verkeersdoden vorig jaar. Dat markeerde het einde van een dalende trend. Ook in Amerika ging het de verkeerde kant op: daar steeg het aantal verkeersdoden in 2015 het sterkst in vijftig jaar. Hoe dan?

Na vier decennia van geleidelijke daling van het aantal verkeersdoden, piekte het aantal Amerikaanse verkeersdoden vorig jaar het sterkste in een halve eeuw. En de cijfers voor de eerste helft van 2016 zijn nog erger: een stijging van 10,4 procent. We hebben het dan over bijna achttienduizend doden in zes maanden. Veel van die mensen hebben effectief de hand aan zichzelf geslagen. Ze zaten te prutsen met hun smartphone terwijl hun auto zich in een boom of in anderen boorde. 

Dit is serieus een probleem aan het worden. Wij zijn geen veiligheidsridders met een voorliefde voor rubberen tegels en aluminium dekens, maar smartphonegebruik in de auto is bijna altijd gevaarlijk. Je ziet gewoon te weinig - en zoals u van uw rijlessen nog weet: autorijden is niet veel meer dan kijken. 

Het lijkt er niet op dat dit smartphoneprobleem binnen afzienbare tijd opgelost gaat worden. Snapchat (bekend van saaie vrienden die hun hondenkop benadrukken door er een sjabloon van een hond overheen te plakken) biedt de mogelijkheid om foto's te nemen met daarop de snelheid waarmee ze genomen werden. Dat is niet alleen sneu, het is ook domweg staatsgevaarlijk

Daarom brengen wij graag ons oude plan weer onder de aandacht: verhoog de maximumsnelheid. Tegen de tweehonderd rijden vergt zoveel meer concentratie dan honderd op een monotone zesbaansweg. De verleiding om te appen vervalt daardoor. Als we proefballonnetjes als milieuzones in de praktijk zien, is het ook tijd om eens te experimenteren met een snelheidslimiet van tweehonderd kilometer per uur. Just saying.