Ecclestone: Grand Prix opdelen in twee korte races

Bernie Ecclestone heeft sinds de overname van de F1 een enorme bewijsdrang gekregen. De verouderde F1-baas blijft maar idiote plannen uitspuwen om te laten zien dat hij heus wel weet hoe hij de sport moet redden.

De F1 is al een tijdje in paniek. Het aantal mensen dat op de tribunes plaatsneemt daalt (behalve in Spa natuurlijk) en nog erger is dat mensen de televisie steeds minder aanzetten voor de sport. De afgelopen jaren verloor de raceklasse ongeveer een derde van zijn kijkers en dat begint nu zorgwekkend te worden.

Tijd voor verandering en laat het maar aan Bernie over om de sport te redden. Het ene na het andere bizarre plan verlaat zijn niet al te grote hoofd en het proefballonnetje van deze week is het opsplitsen van de wedstrijd op zondag.

Ecclestone heeft blijkbaar ergens gelezen dat de moderne mediaconsument de aandachtsspanne heeft van een demente goudvis en dat is best lastig als je evenementen twee uur duren. Daarom heeft The Bern nu het plan om de wedstrijden op zondag op te delen in twee kortere races.

"We moeten kijken naar het traditionele concept van één lange race. Twee wedstrijden van veertig minuten met een pauze van veertig minuten in het midden, waarin rijders worden geïnterviewd en de teams aan de auto's kunnen werken, is aantrekkelijker voor de kijkers. TV-bedrijven, sponsoren en adverteerders zouden er dol op zijn."

Zijn inspiratie voor het idee komt uit de laatste race in Brazilië. "De kijkcijfers schoten omhoog tijdens die wedstrijd. We hadden een lange race met zware regen en een paar crashes, maar dat betekende ook dat we twee keer een start hadden door de rode vlaggen en mensen schakelde in om dat te zien."

De Godfather van de racerij ziet zelf ook wel in dat het plan weinig kans van slagen heeft, maar dat houdt hem niet tegen. "Ik weet niet of we de moed hebben om te veranderen. Tijden veranderen en het is iets waar we naar moeten kijken. Alle Amerikaanse sporten hebben ingebouwde time-outs, voornamelijk omdat de Amerikaanse kijkers niet kunnen concentreren. Ze groeien op met alles in segmenten van vijftien minuten op televisie."

Het is overigens niet het eerste rigoureuze plan van het commerciële opperhoofd van de sport deze maand. Eerder riep hij al op om het complete reglement bij het grof vuil te dumpen en weer met een schone lei te beginnen met nieuwe, simpelere regels. "Het huidige reglement zou de titel 'Don't Race' moeten krijgen."