Porsche gaat niet aan de budgetbak

Met de komst van de Macan leek Porsche snel uit te breiden in lagere segmenten, maar goedkoper dan deze compacte SUV wordt het niet.

Met meer dan 225.000 verkochte voertuigen per jaar kunnen we een Porsche met de beste wil van de wereld niet meer exclusief noemen. Toch houden de Duitsers stevig vast aan dit label. "We zijn een exclusieve sportautobouwer", claimt Detlev von Platen, verkoopbaas van Porsche. Een creatieve omschrijving van het merk dat het meeste geld verdient met SUV's en vierzits GT's.

Toch heeft zelfs Porsche een grens bereikt, want kleiner dan de Macan gaat het niet worden. "We hebben niets te winnen door een kleinere Porsche te introduceren. Het gaat om kwaliteit, niet om kwantiteit", legt Von Platen uit. Een opvallende uitspraak, want de kleinste SUV van het merk is momenteel de absolute verkooptopper. Porsche verkocht in 2015 meer Macans dan 911's, Boxsters, Caymans en Panamera's bij elkaar.

De markt voor kleinere SUV's is aanzienlijk en een model onder de Macan zou Porsche mogelijk nog verder laten groeien. Iets dat meerdere media concludeerden en al snel waren de geruchten over een mini-Macan geboren. Von Platen drukt deze roddels resoluut de kop in, want de klanten moeten vooral niet gaan denken dat het merk nog meer van zijn zogenaamde exclusiviteit gaat verliezen.

Dit betekent overigens niet dat de ontwikkelingsafdeling van Porsche de hele dag maar een beetje loopt te darten. Er komen wel nieuwe modellen, zoals de Mission E, maar die komen hoger in het assortiment te zitten. Daarnaast werken de Duitsers aan nieuwe systemen voor in de bestaande modellen. Von Platen noemt als voorbeeld een parkeerfunctie waarbij de auto zelf een vrije plek herkent en de bestuurder daarheen dirigeert. Leuk natuurlijk, maar een beetje achterhaald als dadelijk auto's van de concurrenten zelf kunnen rijden en parkeren. Maar goed, van dit soort praktische functies moeten we ook niet te veel verwachten, het blijft tenslotte een sportautobouwer...