Minister wil appen in auto verbieden

Het zat er aan te komen. Het aantal verkeersdoden stijgt en dus moet de polletiek Iets Doen. Verkeersminister Schultz van Haegen overweegt nu om appen in de auto te verbieden.

Verbieden is, tenzij je een CDA'er bent, altijd een paardenmiddel waar je pas in het uiterste geval naar moet grijpen. De afgelopen twee jaar stijgt het aantal verkeersdoden echter. Niet alleen in Nederland, ook in andere Westerse landen, smartphonelanden. Doordat we niet opletten achter het stuur, maar bezig zijn hondentronies over gezichten te snapchatten en te laten weten dat we straks thuis zijn, wordt er nogal eens een (dodelijk) ongeluk veroorzaakt. Automobilisten verbieden te appen zou zo'n slechte zet niet zijn, schreven we al

Goed om te weten dat minister Schultz van Haegen Autobahn leest; ook zij lijkt te voelen voor een verbod. Uit het AD van vanochtend: "Verkeersminister Melanie Schultz van Haegen overweegt appen en sms'en in de auto te verbieden. Ze is het beu dat automobilisten het verkeer in gevaar brengen doordat ze druk zijn met hun mobieltje. Nu is het volgens het Reglement verkeersregels en verkeerstekens al verboden voor bestuurders hun telefoon vast te houden tijdens het rijden. Schultz kijkt of dit kan worden uitgebreid naar een ban op het bedienen van een mobiel."

Ok, hier wordt het onduidelijk. Want even verderop spreekt de minister over een verbod op het 'direct bedienen' van een telefoon. Dat lijkt ons terecht. Maar uit het citaat blijkt dat het gaat om het 'bedienen van een mobiel'. Dat laatste lijkt ons geen goed idee, want je kunt prima iemand handsfree en veilig bellen door je telefoon vanaf het stuur te bedienen. Daar moet de minister dus even voorzichtig zijn.

In hetzelfde interview zegt de minister in gesprek te zijn met telecombedrijven om het bedienen van een smartphone onmogelijk te maken in de auto. Dat is tricky, want er rijden ook weleens mensen mee, die moeten gewoon kunnen appen. Het handigst zou een bepaalde houder zijn, waar je je telefoon in moet plaatsen, voordat de wagen start. Wij denken graag mee, minister. We bellen!