KAP ER NIET IN! De A58-boom moet blijven

Hard accelereren is één van de mooiste dingen die je met een auto kunt doen en genoeg reden om de weg aan te kleden met CO2-filters. Desondanks staat er nu een iconisch filterobject op de slooplijst: de A58-eik, alias de troeteleik.

Rijkswaterstaat wil de A58 verbreden zodat we er harder over kunnen scheuren. Een initiatief dat van harte toe te juichen is, maar er is wel een probleem. Ze willen de eik die in de middenberm staat ervoor omhakken en dat is een fout. Bomen herinneren ons aan de tijd dat het nog levensgevaarlijk was om auto te rijden: die dingen hadden de neiging om plotseling over te steken als je met twintig bier op achter het stuur zat. Daarnaast regelen bomen dat er minder CO2 in de lucht zit, dus waar kun je ze beter zetten dan op de plek waar we met zijn allen zoveel mogelijk CO2 produceren?

Enfin, de weg moet verbreed. Met de boom is er weer een stuk afleiding weggehaald en wordt de route van Breda naar Tilburg nog een stuk saaier. Je mag er 130km/h en dat is te langzaam, maar die boom maakt het spannend. Genoeg reden om niet met je telefoon in de hand over de A58 te jakkeren. Als de boom weg is, dan zit straks iedereen weer te Whatsappen. Nog een reden om de boom te laten staan.

De boom staat al 180 jaar op deze plek en was ooit onderdeel van de oprijlaan van landgoed Anneville. Koning Wilhelmina verbleef er in 1945 terwijl de rest van Nederland bevrijd werd. Later was het landgoed in handen van gevallen zeepjesman Bob Ultee die altijd claimde dat de boom ook van hem was. Vandaar de naam Boom van Bob. Rijkswaterstaat beweert dat kappen de enige oplossing is om de weg te verbreden. De boom kan niet verplaatst worden omdat hij te oud is, en oud maakt duur. Maar oude bomen verplaatsen kan wel, deze 200 jaar oude plataan kon onlangs zelfs van Spanje naar IJsselstein verplaatst worden. Het omplanten is volgens de boekhouders te duur, en weegt niet op tegen de maatschappelijke baten. Dat is toch vreemd, auto's zijn de melkkoe, die mogen ook eens een cadeautje krijgen?

Op de Franse A1 van Lille naar Parijs staat ook zo'n iconische boom. Op de Rue des Deux Cèdres staan - inderdaad - twee cederbomen. Midden op een groot knooppunt van snelwegen en spoorlijnen. De wegen en sporen liggen er omheen en de Fransen hebben zelfs een dakje gebouwd om een ceder uit de buurt van de spoorlijn te houden. Dat kost geld, en blijkbaar hebben ze het er wel voor over. 

De vraag is dus, hoe veel te duur is het om de boom te verplaatsen of de snelweg aan de buitenkant uit te breiden? Vertel ons dat eens, Rijkswaterstaat. Vervolgens kunnen de bomenknuffelaars een crowdfundcampagne opstarten. We betalen het zelf wel weer, zodat van de inkomsten uit de wegenbelasting het begrotingstekort gevuld kan worden. Iedereen die enorm begaan is met het lot van de boom trekke zijn portemonnee en als er niets binnenkomt weten we meteen dat bomenknuffelaars hypocriete klootzakken zijn die bomenliefde alleen met de mond belijden. TRKAP ER NIET IN!