De oplossing van het fileprobleem is doodsimpel

Na miljardeninvesteringen voor extra asfalt, spitsstroken, en miljoenen uren waarin aan het bestrijden van ons fileprobleem werd gewerkt bleek de oplossing zich al die tijd pal voor onze neus te bevinden. Dat we daar niet eerder op zijn gekomen.....

Met de keiharde wederopstanding van het fileprobleem is de discussie over mobiliteit plotsklaps weer springlevend. De één na de ander praat elkaar na dat meer asfalt toch echt niet gaat helpen en opeens is 'rekeningrijden' geen vies woord meer. Uber ziet zijn kans schoon zichzelf op een tactisch moment te profileren en komt in een artikel in het FD met de stelling dat het fileprobleem getackeld kan worden als de forens wat meer van Uber gebruik zou maken. Maar - u voelt hem waarschijnlijk al aankomen - dan moet Uber wel wat medewerking van de wetgever krijgen.

Vooropgesteld: Uber is één van de beste apps die de consument de laatste jaren heeft mogen ontvangen. Innovatief, zeer gebruiksvriendelijk en concurrerend qua prijs. Een al even welkom als nodig alternatief voor de vastgeroeste, soms semi-criminele traditionele taxibranche. De baas van Uber Nederland, Niek van Leeuwen, wil graag groeien, maar ziet dat slechts 1% van alle aanmelders doorzet: 'We krijgen elke week ongeveer duizend aanmeldingen. [..] De €4000 die de veelal werkloze chauffeurs moeten betalen voor een chauffeurskaart en een boordcomputer is volgens de Uber-baas het probleem. Dat weerhoudt veel ervan door te zetten.' Uber ageert al geruime tijd tegen de boordcomputer en de bijbehorende kosten die aan de gemeente betaald moeten worden.

Met een nieuw leger aan chauffeurs moet de prijs omlaag gaan en zo meer forensen verleid worden de trein te pakken. De redenering: als het vervoer van en naar de trein aantrekkelijker en sneller wordt stappen meer mensen in de geel-blauwe hel. Drain the swamp!

Klinkt plausibel, doch er zijn een paar mitsen en maren. De treinen in de Randstad zijn al overvol, het spoor is drukbereden en het duurt nog even totdat de broodnodige extra treinen geleverd worden, met dank aan een snurkend NS-management de laatste jaren. Nog meer mensen tijdens de spits in de treinwagons duwen zou een regelrechte misdaad tegen de menselijkheid zijn. Maar gelukkig krijgen we wel stations-aftelklokjes die voor meer dan €200.000 per stuk ervoor zorgen dat een trein 17 seconden rapper vertrekt. Dat zet zoden aan de dijk.

Daarnaast iets best wel belangrijks waarover je de Uber-baas helemaal niet hoort: de dienst hanteert variabele tarieven. Op momenten dat de vraag groot is en het aanbod klein schiet de prijs met een factor 2 of meer omhoog. U mag raden wat er gaat gebeuren als half forensend Nederland om 8 uur 's ochtends een Uber bestelt.

Tot slot: in de spits loop je alsnog het risico met je Uber vast te staan, terwijl je je trein wel had gehaald als je de tram had genomen. Niet dat we Uber hier willen slachtofferen, maar er wordt vanuit het eigenbelang in het FD wel een eenzijdig beeld geschetst. Desalniettemin: fijn dat er middels deze onvervalste lobbypoging meegedacht wordt aan manieren om ons toch vooral uit onze stinkdure maar geliefde auto te krijgen, waardoor deze nog vaker nutteloos op de oprit staat.