Wat? Volkswagens zonder sjoemelsoftware zijn wél schoon

Het verhaal van Dieselgate blijft rare wendingen nemen. Nu blijken de 1.2 dieselmotoren van VW waar de software van is geüpdatet net zo sterk en wel schoon te zijn. In de VS werkt VW intussen niet echt mee met het onderzoek.

De ANWB en de Duitse variant van de autoclub, ADAC, hebben in laboratoria en op de weg gecheckt wat het effect is van de software-update die VW uitbracht. Het resultaat van het onderzoek is eigenlijk niet minder dan verbluffend: de auto's zijn net zo goed als ze ervoor waren, maar ze zijn nu wel schoon.

Je vraagt je toch af waarom VW dan heeft zitten sjoemelen. Als het mogelijk is om een schone auto te maken, waarom zou je dan een systeem maken om de tests om de tuin te leiden? 

In Amerika is de sage ook nog niet afgelopen. Daar blijken allerlei telefoons van Dieselgate topmannen en -vrouwen te zijn verdwenen of plotseling 'gebrickt'. De advocaten van de FTC hebben daar vragen over gesteld aan VW: "In the context of the massive scandal at the center of this case, 23 lost or bricked phones is a bright red flag, especially when they include phones that belonged to important individuals."

Extra raar allemaal, aangezien het bedrijf blijkbaar wel in staat is om de auto's gewoon schoon te laten rijden. Waarom zoveel moeite doen om iets te belazeren, terwijl je al aan het winnen was?