Jos Verstappen: Ik doe helemaal niets meer

Max Verstappen moet het tegenwoordig in zijn eentje redden. Vader Jos heeft een grote stap terug gedaan en bemoeit zich niet meer met de prestaties van zijn talentvolle zoon.

Altijd heeft Jos zich op ieder detail van Max' carrière gefocust. Hij was de leraar en besteedde jaren van zijn leven met het overdragen van racekennis op zoonlief. Iets dat alleen bereikt kon worden door dagenlang te trainen. Weer of geen weer, zon of regen; Max en Jos waren op de kartbaan te vinden. "Hij was jong en erg klein in de kart", vertelt Jos aan The Inside Line over een training in de regen. "Het was voor hem soms moeilijk om de racelijnen te zien. Als het niet ging zoals ik dacht dat het beste was, ging ik letterlijk op de baan staan en dwong hem langs me te rijden. We deden dit de hele dag. We waren toch alleen, want niemand wilde testen in de regen. Ik hield ervan!" 

Ook in de Formule 3-periode bemoeide Jos zich met ieder detail en zelf bij het professionele F1-team van Toro Rosso hield dit niet op. "Ik weet wat ik fout heb gedaan in mijn carrière en ik wilde niet dat Max dezelfde fouten zou maken. Dus ik bleef hem pushen en op hem inpraten. In het eerste jaar bij Toro Rosso luisterde ik altijd naar wat hij zei en hoe hij het zei. Ik had een goede relatie met Max' engineer en we werkten altijd samen om Max beter te maken."

Toch begon de bemoeienis van Jos voor problemen te zorgen. Schijnbaar weet een F1-team als Toro Rosso wel waar ze mee bezig zijn en dan is commentaar vanaf de zijlijn maar hinderlijk in de garage. "Op een gegeven moment ontstond er veel wrijving. Ze vonden dat ik iets te betrokken was, maar dat was alleen ter verbetering van Max, want ik wilde hem helpen."

Bij iedere opvoeding komt er een punt dat de ouders de jongen los moeten laten. De ene koter gaat op kamers in de grote stad en komt alleen nog thuis om de vuile was te dumpen en de andere puber gaat voor een absoluut topteam in de F1 rijden. In beide gevallen is het een duidelijk signaal dat het tijd is om los te laten. "Ik heb een grote stap terug gedaan toen Max bij Red Bull Racing tekende", legt Jos uit. "Ik doe niets meer hier. Ik bespreek sommige dingen met Helmut Marko, maar ik moet zeggen dat de organisatie heel erg goed is."

"Ik ben nu gewoon een vader die zijn zoon steunt en hij doet wat hij moet doen in het team. En zo zie ik het graag." Verstappen junior staat dus op eigen voeten en doet het beter dan ooit. Jos gaat het vanaf zijlijn komend jaar eens rustig bekijken.