Officieel. Volkswagen maakt zijn kleinste GTI ooit

GTI ALL the things! VW's peperlabel begon veertig jaar geleden met de Golf, kwam later op de Polo en wordt binnenkort op een derde model geplakt: de Up. Het boodschappenwagentje gaat meer pk's krijgen dan de oer-GTI maar wordt ook een stuk zwaarder.

Even een kleine memberberry: in 2011 bracht Volkswagen de Up op de markt en nog datzelfde jaar verscheen de Up GT-concept, een hete uitvoering op 17" wielen naast de bestaande productiemodellen die dankzij een turbocharger op de driecilinder 110 pk haalde. Beduidend leuker dan de 60 of 75 pk die er atmosferisch uit de éénliter komen. Volkswagen maakte twee exemplaren, waarvan er eentje bij de inmiddels in ongenade geraakte ontwikkelingschef Ulrich Hackenberg op de oprit kwam, en dat was dat. We hoorden niets meer over de hete Up, ook al kwam er met de facelift wel een betere motorisering: de 1.0 TSI met 90 pk, die we onder andere uit de Up beats kennen. 

Maar nu komt 'ie er toch: onlangs nodigde VW een aantal internationale journo's uit voor een ritje met een up GTI prototype. Het met 18" wielen beklede autootje haalt 115 pk en 200 Nm uit zijn driecilinder, vijf pk meer dan de oer-Golf in 1976 uit zijn atmosferische 1.6 vierpitter haalde. Overigens weet concurrent Ford 140 pk uit een motor met dezelfde afmetingen te halen, maar die gaat in de nieuwe Fiesta, een auto die een paar maatjes groter is.

Met 3,60 meter is de Up slechts tien centimeter korter dan de Golf I, terwijl de wielbasis nagenoeg gelijk is. Het moderne up'je is echter wel stukken zwaarder: met 1.020 kg tegenover 870 kg is de nieuwe VW gewoon even zwaar als het oudje met twee volwassen personen. Daar staat dan weer tegenover dat je niet meteen superdood bent als je een up tegen een muur rijdt en in de Golf waarschijnlijk wel, dat is ook wat waard.

De sprint van de zwaardere up gaat desalniettemin met 8,8s vier tienden sneller dan in de Golf en ook de topsnelheid ligt met 192 km/u hoger dan die van de oer-GTI (182 km/u). Prijs? We gokken dik 20 mille. Mocht u helemaal enthousiast zijn en naar de dealer rennen: niet doen. VW wil de Up GTI pas in 2018 op de markt brengen, mooi op tijd als uitzwaaimodelletje voordat er in 2019 een nieuwe Up verschijnt.