Nieuw Nederlands onderzoek naar viesdiesels

En daar is onderzoek nummer 2.964.231 naar het dieselschandaal van Volkswagen. Deze keer is het de Nederlandse Autoriteit Consument en Markt (ACM) die gaat kijken of het autoconcern consumentenregels heeft overtreden.

Het onderzoek van de bureaucratische tijger kan resulteren in een duur grapje voor de autobouwer. Niet alleen kan de ACM een boete van 450.000 euro per overtreden regel opleggen, maar ook kan de uitslag particulieren helpen bij het aansprakelijk stellen van het merk. 

Dat laatste is ook een belangrijke reden voor het inzetten van het onderzoek. " Wij hebben geconcludeerd dat het voor de particulier lastig is om zijn  recht te halen bij Volkswagen, daarom hebben wij besloten om een  onderzoek te starten", legt ACM-woordvoerster Saskia Bierling uit. Als particulieren het gelijk aan hun zijde hebben en massaal de weg naar de rechter weten te vinden, kan de rekening rap oplopen.

De ACM weet overigens nog niet wie er precies verantwoordelijk is voor de viesdiesels in Nederland. Het ligt voor de hand dat een eventuele rekening richting het hoofdkantoor van VW verdwijnt, maar er zijn andere opties. "Dat kan ook de importeur van die auto's in Nederland zijn."

Het zal nog wel even duren voordat we weten of er een boete komt en hoe hoog die gaat zijn. Om voor ons onduidelijke redenen denkt het ACM zeker een half jaar nodig te hebben om te onderzoeken wat al zoveel organisaties voor hun hebben onderzocht.