Actiegroep crowdfundt je de file in

De A27 bij Utrecht is de nachtmerrie voor iedere forens met een filefobie en nu heeft een actiegroep geld ingezameld om te zorgen dat dit vooral zo blijft. Het zou tenslotte zonde zijn als je zomaar kan doorrijden.

Een paar dagen terug was het nog feest, omdat minister Melanie Schultz van Infrastructuur de knoop had doorgehakt en groen licht gaf voor de verbreding van de A12 en de A27.  Die laatste moet in de plannen van de minister flink uitdijen naar twee keer zeven rijstroken. Voor 1,2 miljard euro koopt ze een snelweg op de groei, zullen we maar zeggen. Een verstandig besluit, want met de drukte rond Utrecht kom je er niet met slechts één rijstrookje extra. Om deze obesitassnelweg te realiseren, moet er wel een strook bos van Amelisweerd verdwijnen. 

Dat valt uiteraard helemaal verkeerd bij de mensen die vinden dat iedereen prima met de bakfiets naar het werk kan. Deze anti-asfalt-activisten begonnen daarom een crowdfundactie om de verbreding van die verduivelde A27 te stoppen. De groene zakken bleken goed gevuld, want ondertussen is er al 30.000 euro opgehaald. 

Dat geld gaan de actievoerders gebruiken voor een nieuw onafhankelijk onderzoek naar de hoeveelheid auto's die het traject gaan gebruiken. Volgens de groengezinden heeft de minister oude cijfers uit 2006 gebruikt. Het nieuwe onderzoek moet laten zien dat de cijfers niet meer kloppen en dat er goedkopere alternatieven zijn. Ze hopen dat het volgende kabinet met de nieuwe cijfers het besluit van Schultz weer van tafel veegt. 

De crowdfundactie heeft opvallend genoeg Vincent Bijlo naar voren geschoven als boegbeeld van de campagne. De blinde columnist zit in een promovideo achter het stuur van een auto de verkeersveiligheid van de A27 te bespreken. Dus... De redenatie is simpel, in de huidige breedte is een extra strookje ook mogelijk, maar dan moet wel de maximumsnelheid naar beneden. Alsof we nog niet langzaam genoeg rijden. 

Een opvallend argument tegen de uitbreiding is overigens het feit dat de onvermijdelijke werkzaamheden zorgen voor meer files. Dus blijkbaar is tegen files zijn best een argument, maar dan alleen als het jou uitkomt. Wij wensen ze succes met hun strijd tegen de vooruitgang.