In depth: unieke Ferrari voor een Amerikaanse tandarts

Begin december zagen we de eerste beelden van Ferrari's nieuwste one-off, de SP 275 rw competizione. Nu acht ook Ferrari zelf de tijd rijp om de omgebouwde F12 aan het grote publiek te presenteren. Tijd om hem eens naast zijn inspirator te leggen.

Speciaal voor klanten die iets unieks willen en bereid zijn veel geld op tafel te leggen heeft Ferrari een Special Products-divisie. Naar schatting heeft deze SP-lijn nu ongeveer 15 modellen voortgebracht, maar het kunnen er ook meer zijn. Het is aan de klant om te bepalen of er ruchtbaarheid aan de auto wordt gegeven of niet.

Voor bekbeul Rick Workman uit Florida was dit echter geen probleem en dus komt Ferrari officieel naar buiten met de SP 275 rw competizione. Een model dat we alleen maar toe kunnen juichen, we zien liever dat Amerikaanse tandartsen hun vermogen op een auto stukslaan dan in Afrika leeuwen doodschieten. De naam van de auto laat zich herleiden naar de 275 GTB/C-racer uit 1964, waar slechts 3 exemplaren van gebouwd zijn. Met eentje ervan is daadwerkelijk geraced, deze is in bezit van mede-Floridaan Preston Henning. U weet wel, die man die geen LaFerrari Aperta mocht kopen.

De sp 275 rw competizione is overduidelijk een F12berlinetta. De auto kreeg de 40 pk sterkere aandrijflijn van de F12tdf, die goed is voor 780 pk, tweeëneenhalf keer meer paarden dan het origineel. Qua looks zijn alle luchtroosters gekopieerd, zo ook die in de achterstijl, al zijn ze bij de moderne Ferrari puur cosmetisch, want dicht.

Andere designelementen die uit de klassieker werden overgenomen is de bolling van de motorkap, al zit er bij de 275 GTB nog een roostertje dat de rw niet heeft. Daarnaast is de karakteristieke grote zilverkleurige tankdop rechtsachter overgenomen. Een mooie manier om weer een paar miljoen te verdienen voor Ferrari en zo lang de klant blij is is iedereen blij.

In technisch opzicht veranderde het volgende in 52 jaar tijd: de 60º V12 uit het origineel was 3.286 cc groot en leverde met 320 pk (@ 7.600 tpm) net geen 100 pk/liter. De huidige 65º V12 is heeft met 6.262 cc bijna twee keer meer inhoud en komt met 780 pk @8.500 tpm uit op 125 pk/liter. De zes 38 DCN-Webers op het originele blok zijn definitief iets van het verleden en het aantal nokkenassen en kleppen per cilinder verdubbelde. Wat ook steeg was de compressieverhouding, van 9,5:1 tot 13,5:1.

Het drooggewicht van de originele 275 GTB/C lag met 980 kg onder de ton, iets dat we van de 1.415 kg die de F12tdf op de schaal legt niet kunnen zeggen. Maar de auto is dan ook een dikke 35 cm langer en een stuk breder. Grote vraag blijft echter: who wore it better?