Nederland stond in 2016 10% meer in de file

We hebben goed nieuws en slecht nieuws. Het goede nieuws is dat de economie en de werkgelegenheid aantrekken, het slechte nieuws is dat we daardoor wel onze snelwegen helemaal vastzetten. Komt dat doemscenario!

December is lijstjestijd, en dus heeft de VID alvast een berekening gemaakt van de filedruk in Nederland dit jaar. Dit gaat vergezeld door een top 10 van de drukste trajecten, met de drukbelaste oost-westverbinding A1 tussen Amsterdam en Amersfoort op de eerste twee plekken. Niet dat het ten oosten daarvan veel beter is, pas als je Deventer een tijdje voorbij bent wordt het enigszins rustig op de (dan vierbaans) A1.

De enige plek waar de situatie enigszins beter lijkt te worden (of niet lijkt te verslechteren) is de provincie Zuid-Holland. Zowel op de A13 als de A20 nam de filedruk in beide richtingen af. Op de A13 was de daling met bijna 80% spectaculair, dankzij de A4 Midden-Delfland, die na 1.378 jaar steggelen vorig jaar december ein-de-lijk open kon. We laten onze oren in Nederland liever hangen naar een handjevol onbespoten radijsknagers dan naar de grote gemene deler zonder gesubsidieerde hobby's maar met werkverplichtingen, die dag in dag uit vast staat. Kost je meer dan 15 miljard aan belastingen per jaar, maar dan krijg je met een fractie van het BBP dat naar wegen gaat ook helemaal niks.

Om het verhaal positief af te sluiten: de 10% stijging van dit jaar is lager is dan de 24% stijging van 2015, maar als de snelwegen nu in de spits al structureel vast staan betekent dit dat we het punt waarop de snelwegen de mensenstroom nog kunnen verwerken al voorbij zijn. Of u dus allemaal even in de overvolle trein wilt stappen danwel niet meer in de spits wilt rijden graag. Zei daar iemand kilometerheffing