Overheid ziet vooral automobilisten als terrorist

De Berlijnse kerstmarktterrorist Anis Amri kon na de aanslag ongecontroleerd een grand tour of Europe ondernemen door per bus en trein te reizen. Hij is zelfs in Nijmegen geweest. Automobilisten worden daarentegen wel voortdurend gecontroleerd.

U rijdt de grens over en gaat Nederland binnen, opgewacht door een stellage die onderdeel is van het @migo-borassysteem dat verkeer bij de landsgrenzen in kaart brengt. Klik, uw kenteken staat erop en eventueel wordt de marechaussee gewaarschuwd dat ze de inkomende onverlaat moet onderscheppen. Het kenteken is namelijk gekoppeld aan een database voor allerhande vergrijpen.

Dat is best bezopen, als je bedenkt dat een terrorist ongehinderd half Europa kon doorkruisen. Dus besloot De Telegraaf haar eigen ophef te creëren en te doen alsof er een discussie oplaait over 'ongecontroleerd openbaar vervoer'. Die ophef valt wel mee, De Telegraaf heeft gewoon een expert gevraagd naar zijn verontwaardigde mening. Actiejournalistiek of niet, dit is wel een serieus punt: iedere auto wordt opgenomen in een database, maar iedereen en zijn stinkende backpack kan ongecontroleerd door Schengen reizen als ze maar het openbaar transport nemen.

Effectief betekent dat dat de Nederlandse overheid in de eerste plaats kijkt naar automobilisten als potentiële terroristen. Dit is een soort omgekeerd en averechts automobiel profileren. Lijkt ons niet bijzonder zinnig, want kennelijk weten De Terroristen inmiddels ook dat het passeren van een @migo-borascamera, een soort paspoortcontrole is. En dus nemen ze bus of trein. 

Wellicht is het tijd voor een Amerikaans systeem. Amerikanen hebben de fascistische gewoonte om hun grenzen te bewaken. Wie het land binnen wil, moet een paspoortscan laten maken, zijn vingerafdrukken afgeven en wordt op de foto gezet. Internationale OV-reizigers kunnen zo'n behandeling ook wel gebruiken.