Miljardenboete voor VW, BMW en Nissan wegens emissiefraude

Het is vandaag de dag niet makkelijk om autofabrikant te zijn. Naast moordende concurrentie en noodzakelijke heftige investeringen in nieuwe technologie ligt je uitstoot bij elke overheid onder het vergrootglas. Een nieuwe boete dient zich aan.

Nieuw jaar, nieuwe boetes. Autofabrikanten Volkswagen, Nissan en BMW moeten in Zuid-Korea met elkaar 7,17 miljard won aan boetes betalen wegens vermeende fraude met de emissiecijfers van de Infiniti Q50, Qashqai (Nissan), de X5M/X6M (BMW) en een zevental Porsches waaronder de 918 Spyder (ghe). In totaal gaat het om het bescheiden aantal van ruim 4.500 verkochte modellen. Gelukkig is de koers van de Zuid-Koreaanse won flink wat gunstiger dan menig andere valuta, in euro's komt dit neer op dik 5 miljoen.

In Europa kijken regelmakers en rechters toe, in de VS en in Korea pakken ze door. Nadat het Aziatische land eerder al een lokale VW-topman juridisch op de korrel nam luidt het 2017 in door de verkoop van een tiental modellen te verbieden en hun makers een boete uit te schrijven omdat de uitstootgegevens niet kloppen, zo laat het weten in een persbericht (vertaalfunctie in je browser aanzetten is aanbevolen). Afgezien van de Qashqai en Q50 zijn dit absoluut geen courante modellen, dus wat dat betreft ligt BMW waarschijnlijk niet zo wakker van het dozijn X5M's dat het nu niet meer kan afzetten. Maar vervelend voor je imago is het wel.

VW-dochter Porsche mag in Korea de Macan S Diesel en de Cayenne SE Hybrid en Turbo niet meer verkopen, de andere vier modellen (Cayman GTS, 911 GT3, Panamera SE Hybrid en de 918 Spyder) zijn al niet meer leverbaar, maar de boete per geleverd model blijft wel staan. Overigens komen we er dankzij de informatie achter dat er drie 918 Spyders in Korea geregistreerd staan, voor wie het wilde weten.

Nissans Qashqai werd eerder vorig jaar al bestraft voor het teveel uitstoten van stokstofoxiden (NOx), zo leren we van Bloomberg. De nieuwe boete komt hier nog overheen. Ook al is de schaal beperkt, voor de automakers is dit het zoveelste pr-binnenbrandje dat geblust moet worden.