Wat verdienen Max Verstappen en andere F1-coureurs

Met het oog op het nieuwe seizoen is ook terugkijken nog een mooi feest. Salarissen zijn interessant om in de gaten te houden, want wat levert dat nou zo'n beetje op, dat sturen in de Formule 1?

Eigenlijk is alleen van Felipe Massa ongeveer bekend hoeveel euro's hij op zijn bankrekening mag gaan bijschrijven. Maakt niet uit, kijken we even terug naar wat de piloten in 2016 binnenhaalden bij de teams waar ze voor reden. Leuk daarbij is het om te zien dat de teams van Sauber en Manor zich (gedeeltelijk) aan de Balkenende-norm hielden bij de betaling van hun rijders. Felipe Nasr, Marcus Ericsson en Ryo Haryanto vingen €180.000 of minder. Al valt daarbij op te merken dat Haryanto zijn anderhalve ton in een half seizoen bij elkaar reed.

Max Verstappen verdiende afgelopen jaar bij twee teams in het totaal een vrij bescheiden salaris van tussen de 5 en 7 ton. Net zoals de meeste coureurs is het salaris niet alles wat er binnenkwam, ook de sponsordeals met onder andere Jumbo en Exact leveren knaken op. Die zijn niet opgeteld bij het bedrag dat hier staat, het zou niet te doen zijn om van elke coureur en elke sponsor na te gaan wat de overeenkomst is. 

Een van de opvallendste dingen is dat de inmiddels gepensioneerde wereldkampioen slechts de helft kreeg van wat zijn teamgenoot opstreek. Teammaatje (nou ja maatje) Hamilton was zelf uiteraard al veelvoudig wereldkampioen en daarom vrij prijzig. De overige voormalig wereldkampioenen zitten tussen de twee Mercedesrijders in. Uitzondering is Kimi Raikkonen, zijn kampioenschap in 2007 is alweer zo lang geleden dat hij nog maar een fractie krijgt van het inkomen van zijn ploeggenoot Fernando Alonso. De Spanjaard zou zijn The Ice Man persoonlijk drie en driekwart jaar kunnen betalen van een van zijn eigen salarissen.

Een wedstrijd die Daniel Ricciardo afgelopen jaar zeker van Max Verstappen won is het bankrekeningmeten. De Australiër kon elf keer zoveel geld bijschrijven als de Limburger. AU! Met een voorzichtige gok kunnen we vaststellen dat het gat in seizoen 2017 een stuk minder groot zal zijn.

Ondanks dat het voor veel coureurs raden is wat hun inkomen in 2017 gaat worden, zijn er een aantal zekerheden. Dat komt doordat verschillende coureurs een doorlopend contract hebben waarvan de details eerder al uitlekten.

Overigens is het extreem lastig om de echte situatie van de bankrekeningen van de coureurs te schatten. Ze vangen hun gages als salaris. Privébankrekeningen zijn (gelukkig maar) niet te controleren als je niet De Belastingdienst heet. In Nederland zal een sporter als ondernemer zijn salaris om fiscale redenen misschien wel in een management-bv storten en moet hij jaarverslagen deponeren. Daardoor wordt het openbaar doorzoekbaar via de Kamer van Koophandel. Maar diezelfde fiscale redenen zorgen ervoor dat zo'n beetje alle Formule 1-coureurs hun intrek hebben genomen in Monaco. Het ministaatje aan de Middellandse Zee doet niet aan belasting innen bij inwoners. Alles wat als salaris binnenkomt is voor de coureur, terwijl een onderneming er 25% belasting over zou moeten betalen. Nog steeds een bescheiden percentage, maar het is meer 0%.