Roundup. De futuristische autoconcepts van de CES 2017

Vroeger ging je als Amerikaan gewoon naar de CES voor de nieuwste platte TV of om nieuwe digitale standaarden te ontdekken. Tegenwoordig hebben de autofabrikanten de elektronicashow overgenomen, check maar wat een zee aan concepts getoond wordt.

Een futurische witte vierzits cocon op neo-Forgiatowielen die de warme relatie tussen rijder en auto centraal stelt. Ofzo. Is vast allemaal heel zen, maar vooral aardig om naar te kijken, met uitklapdeuren, een ruim ogend interieur en allerhande vriendelijke en behulpzame tekstjes die op de carrosserie verschijnen.

Een voorproefje op de cockpit waarin u over 30 jaar vervoerd wordt, vol natuurgetrouwe materialen zoals we dat ook al kenden uit de immens succesvolle i3. Let ook even op het plukje gras onder de achterste passagiersstoelen en die boekenplank rechts, heel retro. Meer informatie hier. Eerder kondigde BMW al een holocockpit-concept aan voor de CES.

Een semi-autonome nieuwe 5 Serie die deze dagen in Las Vegas zijn rondjes rijdt. Is officieel een concept, maar in het echt natuurlijk gewoon een productie-Fünfer met een paar stickers en extra tech aan boord. Op sommige wegen kan de auto zich zelfstandig voortbewegen terwijl de passagier zich vermaakt met (online) videoaanbod.

Ook onderdelenleverancier Bosch toont waar het toe in staat is met een dummy-auto waarin een cockpit propvol aanraakschermen en haptische tovenarij en het internet der dingen is gestopt. Meer informatie hier. Verder presenteert Bosch community-based parking op de CES, waarmee auto's tijdens het rijden automatisch parkeerplekken zoeken en in de cloud zetten.

Hyundai zet in op een verbinding tussen mobiliteit en wellness met een reeks concepten. In hun eigen woorden:  an immersive virtual reality room demonstrates how in-car conditions can be created to better manage stress and associated consequences resulting from commuting, allowing drivers to intentionally shift modes for increased personal productivity or relaxation. The interactive health-conscious technology monitors a suite of health and wellbeing indicators via a series of sensors throughout the cockpit. 

Naast deze crossover presenteert Hyundai ook autonome IONIQ Concepts, doet het iets met connected auto's, gaat het met Google auto en huis beter verbinden én toont het een retehandige opvouwbare elektrostep die je kennelijk in de deur van je IONIQ kwijt kunt, maar dat toont de video dan weer net niet.

Audi gebruikt het partnerschap met videokaartenbakker Nvidia om met een Q7 concept te komen dat de voorbode moet zijn voor de meest geavanceerde AI-auto (kunstmatige intelligentie dus) die in 2020 op de markt moet komen. Denk hierbij vooral aan autonome functies.

Naast bovenstaande speciaal uitgelichte modellen en technologieën wordt de CES van dit jaar ook nog groots aangedaan door Mercedes, maar dat heeft tot op nu nog niets onthuld. Ook onderstaande gebbetjes zijn aanwezig, Honda's Cooperative Mobility Ecosystem met de naam 'NEUV', de al eerder behandelde Chrysler Portal millennialhel en het elektrische FF91-luchtkasteel. Ook het Zwitserse Rinspeed is van de partij, met de Oasis.