Nu er de laatste tijd nogal wat voertuigen op groepen mensen inrijden, is dit een uiterst relevante vraag. Moet je een booswicht autonoom het ravijn insturen omdat hij anders mensen doodrijdt? Ja, dan lijkt het ineens heel gemakkelijk: principieel is de vraag moeilijker. Kiest de auto bij een zero sum-crash voor u of, op basis van bepaalde maatschappelijke afwegingen, voor anderen?
Mercedes heeft dit dilemma ooit opgelost, maar trok de oplossing toen weer in. Heel jammer. Volgens Mercedes moest een autonoom voertuig altijd voor de bestuurder kiezen, als het een kwestie van leven en dood is. Bill Ford is dus (voor de bühne?) nog aan het dubben. Hij stelt de terechte vraag of een normaal mens in een auto zou stappen die het heft in eigen hand neemt.
Zoals wij eerder al schreven: "Het punt is namelijk dat het bestaansrecht van zelfrijdende auto's vervalt als die er in bepaalde situaties voor kiest het belang van iemand anders dan de inzittende laten prevaleren. Dat is als een honkbalknuppel die verkruimelt wanneer je er een inbreker mee in elkaar wilt slaan. Wie wil een auto waarvan je weet dat die zo geprogrammeerd is dat-ie in bepaalde gevallen niets meer is dan een heel dure pil van Drion?"
Het is trouwens niet gek dat Ford de knoop niet durft door te hakken: er is geen wettelijk kader. Dit is ook een van de redenen waarom Mercedes niet doorpakte. Het is maar de vraag of je juridisch op het juiste pad zit, als je besluit dat je voertuig standaard voor de inzittende(n) moet kiezen. Mogelijk denkt de wetgever daar anders over. Dus de vraag der vragen ligt eigenlijk bij de volksvertegenwoordiging en niet bij automakers.