Een basisinkomen met auto's, dat hebben we nodig

Je deugt en je wilt wat. Gratis geld vooral. Dat gaat niet gebeuren. Maar voordat de deugers beginnen te eisen, stap even van je luchtfiets af en lees waarom een BasisAuto een geweldig alternatief is. Dikke BasisBMW's voor iedereen!

Een basisinkomen is een onvoorwaardelijke periodieke geldstorting voor iedere burger (of ingezetene, kijk, het is nu al lastig) op zijn of haar betaalrekening. Aangezien de meeste mensen een baan hebben, is de waarde van die gulle gift maar zeer relatief. Het is mooi meegenomen, maar wie een basisinkomen in Nederland voorstelt, heeft bijvoorbeeld nul komma nul besef van de Nederlandse spaarzaamheid. Gansch het land klaagt over ultralage rentes, maar het oppotten gaat stug door. 

Een basisinkomen is alleen al om die reden (en dan hebben we het niet eens over absolute onbetaalbaarheid, ethische onwenselijkheid, batshit insanery of de explosieve toename van mensen die hun carrière opgeven om kralenvrouwtje en theemeneertje te worden) volkomen onwenselijk. Je verbrandt belastinggeld om economische groei kapot te maken, want dat geld gaat echt niet terug de samenleving in. Maar goed, economie is ook een vak dat lager staat aangeschreven dan 'dromen'.

Daarom hebben wij een veel beter idee om geld te vergooien: de BasisBolide. Je bent op een bepaald moment uit je bakfiets gegroeid en het is vervelend om met extreem kutweer je Van Moof te pakken voor die driekwart linksgedraaide bio-afbreekbare dynamische sushi. Dat machtig mooie deugleven, dat leven dat feitelijk een feuilleton is dat op De Correspondent had kunnen verschijnen, dat leven heeft vier wielen nodig. 

Dus waarom zouden we die extreme belastingtarieven niet gewoon aanwenden om BasisBolides voor iedereen te financieren? Het effect is hetzelfde: mensen die al een auto hebben, verwaarlozen die auto of de nieuwe gratisgeldgrafkar. En mensen die nooit een auto hadden, kunnen zich nu al verplaatsen middels het OV. Het lost dus niets op, maar daar gaat het niet om. Het deugt gewoon bunkerhard. Alleen sneller. Daarom BasisBolides. Coureurs, aller landen, verenigt u!

Dit is deel 1 in de serie over maatschappelijke problemen die niet bestaan, maar waarvoor helaas wel nodeloos dure oplossingen zijn. Wij plaatsen het verbranden in geld verbranden.