Dit is Nissans idee van ultieme luxe in 1990

Het is een goedbewaard geheim, maar Japanners hebben een traditie van ultraluxe auto's die ze voor zichzelf houden en die wij nog nooit hebben gezien.

Er zijn veel auto's die de Europese kusten nooit bereiken. Neem de Japanse luxewagens van Toyota, Mazda en Nissan. Toyota heeft de Century, Mazda had kortstondig de Roadpacer en Nissan had de President (inmiddels Fuga). De topklasse die Toyota en Nissan in Europa en in de VS op de markt brengen onder namen als 'Lexus' en 'Infiniti', werd of wordt in Japan ook onder de eigen badge verkocht.

Neem deze Nissan President die nu in de VS te koop staat. Let wel, de wagen komt uit 1990 en beschikt over speeltjes als verstelbare stoelen achter, climate control achter (die ook vanaf die positie bediend kan worden) en een televisie. Dit is gewoon luxe, ook nu nog. 

Fijn is verder dat Nissan niet heeft geopteerd voor een paar vierkante meter plastic hout. Minpuntje is dat gekozen is voor een zee aan grijsheid. Verder is het niet heel handig dat de knoppen, net als de keurig bijgehouden onderhoudshistorie, in Japanse karakters zijn gekalligrafeerd. De kans bestaat dus dat je de stoelverwarming wilt inschakelen, maar met een druk op de verkeerde knop naar het gereutel bij sterfhuis Radio 4 zit te luisteren. 

Gelukkig krijgt u er een prachtige 4,5 liter V8 bij, gekoppeld aan vier versnellingen (ja, dat was toen zo, kunnen wij ook niet helpen). Deze Nissan President, de HG50, heeft nog geen veertigduizend kilometer op de teller. Mooi, maar niet zo onverwacht mooi als de wagen van voren en en profil is. Het is alsof een Amerikaan de Japanse tekenaar via de telefoon heeft uitgelegd hoe een oude Maserati Quattroporte er uitziet. Niet briljant, maar ook zeker niet lelijk. Bieden doet u (zonder reserveprijs) hier.