Autodiefstallen historisch laag, maar weinig reden tot juichen

Het aantal autodiefstallen zit al jaren in een dalende lijn, en in tegenstelling tot het aantal verkeersdoden zet het deze daling voort. Vorig jaar dipten de cijfers voor het eerst ooit onder de 10.000 gestolen auto's.

De Stichting Aanpak Voertuigcriminaliteit (AVC) heeft zijn jaarlijkse diefstalcijfers gepubliceerd en ze zien er goed uit. In 2016 werden 9.179 autodiefstallen geregistreerd, een daling van 9% ten opzichte van 2015. Voor het eerst zit het aantal diefstallen nu in een viercijferig bereik. Dit is een hele prestatie, aangezien het aantal diefstallen in 2000 nog 25.187 bedroeg (bron).

Met elk nieuw modeljaar dat verschijnt wordt het voor de gelegenheidsdief een stukje moeilijker om een auto te stelen. Voertuigen worden meer high-tech en hun diefstalpreventie ook. Echte pro's laten zich echter niet afschrikken, die gaan gewoon met hun tijd mee en regelen gadgets waarmee ze zich toegang tot de auto verschaffen. Voornamelijk de OBD-poort blijft een zwakke plek bij moderne auto's.

Van alle merken zijn Duitse auto's verreweg het populairst onder steeldieven, met een koppositie voor Audi. Geen verrassing, elke plof- en ramkraker gebruikt een Audi om een OV op een geldautomaat te zetten. De top 5 (bron):

  1. Audi (1 op 337)
  2. Volkswagen (1 op 368)
  3. BMW (1 op 390)
  4. Renault (1 op 1.163)
  5. Opel (1 op 1.461)

In absolute getallen is het echter Volkswagen dat fier aan kop gaat, de Golf (1.212) en Polo (929) zijn met afstand de meest gestolen auto's van Nederland. De BMW 3 Serie volgt op grote afstand als derde, met 352 geregistreerde diefstallen. Auto's van 4-7 jaar oud bleven het populairst. Als mogelijke reden wordt een betere beveiliging van nieuwe auto's aangevoerd, maar deze reden wordt al 5 jaar lang genoemd, dus dat kan het niet (exclusief) zijn.

Van alle gestolen auto's werd 40% teruggevonden, een stijging van 2%. Voor de overige 5.500 automobielen die nooit werden achterhaald raden we de eigenaren of verzekeraars aan een kijkje in MOE-landië te nemen, op de weg danwel in de onderdelenbakken. Het geeft meteen aan dat autodiefstal een misdaad is die zeker nog loont: als 60% van alle gestolen auto's in het niets verdwijnt zegt dit ons dat de professionele dief een nóg hoger slagingspercentage heeft: immers, een RS5 die uitgebrand bij een ING-automaat wordt aangetroffen geldt ook als 'teruggevonden' en ook een auto die op bestelling is gestolen en later geheel gestript in een bos opduikt telt mee bij de 40%. Bovendien: het zijn vooral de oudjes, die worden teruggevonden, voor jonge auto's ligt het vindpercentage onder de 30%:

Wat ons op het volgende punt brengt: dat het aantal autodiefstallen terugloopt is een reden voor tevredenheid, absoluut. Maar laten we tegelijkertijd niet meteen de champagne opentrekken en de vlag uithangen: tegenwoordig trekken bendes door Europa die en masse katalysatoren, airbags, stuurwielen, velgen, zeg maar alles wat van waarde is van auto's slopen. Dit gebeurde 20 jaar geleden niet, of althans niet op de schaal waarop het nu gebeurt. Door de betere beveiliging van auto's zien we eenvoudigweg een verschuiving van het jatten van een complete auto naar het stelen van delen hiervan. Dit komt niet in deze cijfers terug, maar de schade is navenant.

Laten we derhalve vooral niet te veel juichen: het is prettig dat er minder complete auto's worden ontvreemd, maar we gokken dat de cumulatieve waarde van de diefstallen op en aan auto's helemaal niet zo hard is gedaald. 

Foto: twee Mercedes S-Klasses in de Bulgaarse hoofdstad Sofia.