Hyperloop gaat in Frankrijk ontwikkelen: they have nothing Toulouse

Terwijl Elon Musk raketten aan het hergebruiken is, zelfrijdende elektrische auto's maakt en daken van nieuwe dakpannen voorziet, heeft hij geen tijd om aan zijn plan Hyperloop te werken. Daarom heeft hij twee concurrenten aan het werk gezet.

Van het ene bedrijf Hyperloop heb je al allerlei dingen gehoord, dat is Hyperloop One. Van het andere bedrijf Hyperloop Transportation Technologies (HTT) hoorden we de afgelopen maanden een stuk minder. Gelukkig laten de twee concurrenten nu plotseling tegelijkertijd nieuws uitlekken. 

De Franse stad Toulouse geeft HTT een lap grond van 3000 vierkante meter met daarop een ontwikkelingshal. Daaromheen ligt genoeg ruimte om te experimenteren met de buizenpost-technologie. Behalve het plezierige weer in Zuid Frankrijk is er een andere reden om voor Toulouse te kiezen: het is het centrum van ruimtevaart en vliegtuigtechniek in Europa. De stad huisvest ook de grote fabrieken van Airbus, waardoor er duizenden technici voorhanden zijn. Daarnaast is Frankrijk een innovator op het gebied van razendsnel openbaar vervoer dankzij hun snelle treinverbindingen.

Concurrent Hyperloop One, die in Las Vegas al een testbaan heeft liggen, komt met totaal ander nieuws. Zij willen niet alleen een vernieuwd treinensysteem bouwen met Hyperloop. Nope, not enough. Het bedrijf gaat meteen voor World Domination: ze willen zelfrijdende auto's in hun buizen duwen. Tijdens CES eerder deze maand werden de eerste contacten gelegd met Intel, Nvidia en McLaren Automotive. Het idee is dat je vanuit huis via een app de zelfrijdende Hyperloop oproept, daarmee naar het 'station' rijdt en met auto en al door de luchtbuis geschoten gaat worden. Aan het andere eind van de koker word je dan weer autonoom afgeleverd op je bestemming. In de woorden van de megalomane Hyperloopbaas Nick Earle: "The idea is you have a transmitter in your car. As you approach the hyperloop, it would be like a fast pass on the freeway. So you actually get the ability to open the air lock and drive into the tube."

Met dit soort Victor Mulleriaanse beloftes is de kans op mislukking vrij groot. Aan de andere kant, Elon Musk beloofde ons ook bizarre dingen. Veel daarvan heeft hij inmiddels waarheid gemaakt. For the time being: they have nothing to lose.