Tesla test ultra-Autopilot met matig resultaat

Tesla's Autopilot is kinderspel met wat créateurs de technologie eigenlijk willen: volledig zelfrijdende auto's. Ultra-Autopilot, if you will. Tesla doet nu experimenten op openbare wegen met zelfrijdingesen en het gaat niet geweldig.

Het mag geen geheim heten dat Tesla werkt aan zelfrijdende auto's, maar het is wel nieuw dat dit kennelijk op openbare wegen wordt gedaan. Tesla is bovendien niet de enige. Er zijn meer dan twintig bedrijven die een vergunning hebben om in Californië te proberen de automobilist overbodig te maken. Zij rapporteren aan de California Department of Motor Vehicles.

Uit wat dat Department nu heeft vrijgegeven, blijkt dat Tesla het minder goed heeft gedaan dan we verwachten van de avantgardistische automaker. De documenten laten zien hoe vaak een zelfrijdend systeem werd overruled door een mens, een indicatie voor hoe vaak een mens moest ingrijpen om een ongeluk te voorkomen. Dit heten 'disengagements'.

Van de vrij magere 550 mijl die Tesla's met ultra-Autopilot reden, was er 182 keer sprake van een disengagement. Dus ongeveer één keer per drie zelfrijdende mijlen. Vergelijk dat met Waymo, de voormalige zelfrijtak van Google dat nu als onafhankelijk bedrijf onder Alphabet opereert. Waymo reed maar liefst 635.868 mijl met zijn machines en rapporteerde 124 disengagements. Dat is 0,2 keer per duizend mijl - en een veel betere score.