Eigen merk eerst: Fiat mocht Italiaanse emissietesten overslaan

Vet handig die nieuwe uitstoottesten om te kijken of modellen zijn voorzien van sjoemelsoftware. Het werkt alleen niet zo goed als je bepaalde merken die testen laat skippen, omdat je bijvoorbeeld de eigen auto-industrie steunt.

Toch gebeurt het in Italië gewoon. Het land waarin vriendjespolitiek en omkoping tot kunst zijn verheven, hoefden de auto's van de nationale autotrots niet mee te doen aan bepaalde testen. En laten dat nu net de testen zijn aangepast vanwege het sjoemelsoftwareschandaal van Volkswagen. 

De test werd ook juist uitgevoerd als reactie op dieselgate. Met het onderzoek moest aangetoond worden of andere merken ook met illegale software de boel proberen te belazeren. Het daaruit voortgekomen rapport werd in oktober wel aan een comité van het Europese Parlement gepresenteerd, maar tot nu niet openbaar gemaakt. 

In het hoofdstukje met de resultaten valt te zien dat drie modellen van Fiat Chrysler geen cijfers hebben staan bij een wegtest en een aangepaste versie van de standaard uitstoottest. In totaal hebben zeven modellen van Fiat Chrysler ook nog een laboratoriumtest overgeslagen die stedelijk probeert te simuleren. De drie geskipte proeven zijn juist ontwikkeld om sjoemelsoftware om de tuin te leiden. Het rapport van het Italiaanse ministerie van Transport meldt geen verklaring voor de missende data.

Het Italiaanse ministerie schoot uiteraard meteen in paniekmodus, want het is helemaal niet de bedoeling dat iedereen weet dat de overheid de autobouwer een hand boven het hoofd houdt. In een verklaring laten de ambtenaren weten dat de er binnenkort een nieuwe versie van het rapport verschijnt, waar wel de data van alle modellen in staat. "Niemand heeft testen overgeslagen."  Waarom die gegevens eerder nog niet in het rapport stonden, is niet bekend.

Fiat Chrysler ligt in meer landen onder de loep vanwege de stofjes die uit de uitlaat dwarrelen. Het Amerikaanse ministerie van Justitie is een onderzoek naar het bedrijf begonnen om te kijken of er sjoemelsoftware is gebruikt. Fiat-baas Marchionne ontkent dat dezelfde soort software als in Volkswagen is geïnstalleerd, maar we hadden ook niets anders van hem verwacht.