Nieuwe Skoda Citigo: private leasekanon in wording

De pikorde in de Volkswagengroep is helder: eerst kernmerk VW, dan de rest. Om deze reden kreeg de up! al een jaar geleden een facelift en volgt de Skoda Citigo nu pas.

De markt voor driecilinder koekblikjes met plaats voor anderhalve Ma Stoop is enorm. Daarom wilde Volkswagen, ondanks schrale marges, een stuk van de taart. Sinds de vroege jaren '10 biedt het daarom een piepklein stadswagentje aan, dat over de 3 volumemerken wordt uitgesmeerd: als VW up, Seat Mii en Skoda Citigo. Waar de up al is strakgetrokken ploegden de andere twee merken nog een jaartje door met hun originele modellen. Vervelend voor de patriottistische Tsjechen die koste wat kost een Skoda-badge op de motorkap willen, die moesten nog even wachten op nieuws.

In Genève a.s. maart is het dan zover: hier staat een Citigo met 'comprehensive upgrades' aan het exterieur. We noemen een bijgewerkte motorkap, grille, bumpers en mistpitten die optioneel meedraaien in de bochten. Niet slecht, in het laagste segment. Ook wordt de kekke groene rakker tegen meerprijs op 15" lichtmetaal gezet. In het interieur vinden we with een nieuw instrumentencluster in een two-tone dashboard, een met leer bekleed multifunctioneel stuurwiel en stoelen met geïntegreerde hoofdsteunen. Het wagentje komt nog steeds uit de Slowaakse fabriek in de buurt van Bratislava rollen. Hiermee komt het populairste A-segment blik in zijn geheel uit voormalig Tsjechoslowakije: de Toyota Aygo en zijn Franse aanverwanten worden in Tsjechië gemaakt.

De nieuwe Citigo komt er als atmosferische 60 of 75 pk-variant. De 90 pk-versie (of hoger) blijft aan de up voorbehouden. Met hun lichte blokjes doen de Citigo's de 0-100 in respectievelijk 14,4 en 13,5 seconden. Maar het zijn stadsauto's, dus who cares? Daarnaast komt er een 1.0 driecilinder op aardgas. Met zijn 68 pk-motor doet deze Skoda er een tergend lange 16,3 tellen over om de 100 te bereiken. Vooral kopen wanneer u geen haast heeft dus.

Dankzij het feit dat je voor een lage prijs toch al een vrij complete auto hebt zijn deze bakkies bij ons ongekend populair, vooral in de private lease. Als je weinig kilometers draait en geen winterbanden of opties nodig hebt ben je voor 200 eurootjes de maand (excl. benzine) helemaal het mannetje (m/v). En dat zonder dat je eerst 10 mille moet sparen voor de aanschaf.