Brexit. BMW wil nog een MINI in Nederland gaan bouwen

Kom maar door met die Brexit. BMW ziet het nu al niet meer zitten om te investeren in de MINI-fabriek in Oxford, daarom overwegen ze om de elektrische MINI ergens anders te gaan bouwen. Born is een van de plaatsen die in de running zijn.

Hoewel de Britse economie sinds de stem om de EU te verlaten eigenlijk alleen maar sterker is geworden, lijkt het niet waarschijnlijk dat die groei blijft doorzetten. Vooral Duitse automakers riepen al vanaf het begin dat ze het niet zagen zitten om weer allerlei grenzen over te moeten met hun productie. BMW is de eerste die de daad bij het woord gaat voegen.

De Müncheners vinden het onverstandig om geld te pompen in een fabriek waarvan het niet duidelijk is of er een tariefmuur omheen komt te staan. Daarom kijken ze naar de alternatieven als hun fabrieken in Leipzig en Regensburg. Het derde alternatief klinkt ons echter als muziek in de oren: Nedcar. Er lopen al allerhande MINI's en de BMW X1 van de band in Limburg, maar volgens eigenaar VDL is er nog voldoende ruimte om meer wagens te produceren. Dat betekent ook meer werkgelegenheid, dus bring it on!

Als ze toch bezig zijn, kunnen ze dan de productie van Rolls-Royce' nieuwe vlaggenschip naar Nederland versplaatsen? In de jachtenbouw is ons land al bekend als the place to be voor het waanzinnig hoge afwerkingsniveau. De miljonairs weten de Nederlandse werven al te vinden, nu de autokopers en autobouwers nog.

Overigens houdt BMW de kaken stijf op elkaar over de mogelijke exit van nog meer productie uit Engeland. Ze gaan de komende weken eerst nog de achterkamertjes in met de Britse regering. Het blijft voorlopig bij een uitgelekt dreigement.