Max Verstappen test vijfde tijd in Barcelona

Het maandenlange wachten is afgelopen, vandaag mocht Max Verstappen eindelijk weer eens rijden in een Formule 1-auto. Op het Circuit van Catalonië bij Barcelona reed hij in 35 rondjes een vijfde snelste tijd. Snelste was wederom Lewis Hamilton.

De Mercedes van Lewis Hamilton is niet gewoon een beetje sneller dat de rest: hij rijdt rondetijden die beginnen met 1:20 terwijl ver in de 1:22's en langzamer zitten. Hamilton was wel de enige die op de SuperSoft banden reed, wat hem sneller maakt dan de rest.

Lewis legde in zijn auto het grootste aantal rondjes van alle aanwezigen af: maar liefst 66 stuks. Ter vergelijking, Max reed maar 31 rondjes in zijn RB13. Hij vertrok vanmorgen met een Aero Rake-hekwerk op zijn auto. De sensoren daarin meten de luchtstromen rond de auto.

Het hek werd na enkele rondjes weer van de auto verwijderd waarna Verstappen kon beginnen aan een paar getimede rondjes. Hij gaat regelmatig naar binnen voor andere banden en ongetwijfeld worden er ook steeds verschillende instellingen aan de auto veranderd. Op een gegeven moment klaagt hij over de boordradio dat hij op de rechte stukken snelheid verliest. Gelukkig is er geen reden voor paniek en de Limburger vervolgt zijn weg weer na wat afstellen.

Ook voor de Belg Stoffel Vandoorne was vandaag de eerste dag dat hij in de McLaren mocht plaatsnemen. De vervanger van Jenson Button heeft nog geen geluk met zijn motor. De engineers zijn de Honda-krachtbron voor de middagsessie aan het vervangen. Met ruim vijf seconden achterstand op de pijlsnelle Hamilton reed Vandoorne een achtste tijd.

De ochtendsessie werd twee keer stilgelegd met een rode vlag. De eerste keer was nieuweling Lance Stroll het grind in gespind met zijn Williams. De tweede rode vlag was er voor Esteban Ocon. Zijn Force India stopte in de tiende bocht van het circuit en moest worden teruggebracht naar de pits.

De rijders van Sauber en Renault die voor vandaag op het programma stonden hebben pech. Zowel Antonio Giovinazzi en Jolyon Palmer konden nog geen meter met hun auto afleggen.

Lance Stroll komt vanmiddag niet meer op de baan dankzij een 'lack of parts'. Klinkt onheilspellend, want: wie vergeet er zijn reserve-onderdelen naar een test mee te nemen? Goed er vliegen wat stukjes van de auto af tijdens het glijpartijtje, maar echt desastreus ziet het er niet uit.