Het is besloten: Opel wordt Frans

Zo, dat is snel gegaan. General Motors wilde van Opel af, PSA was niet te beroerd de Duitsers in te lijven en voor we 'staking' konden zeggen, is Opel ineens Frans.

Dit moet toch voelen als een heerlijke revanche op het falen van de Maginotlinie. Eindelijk is Frankrijk erin geslaagd een stukje Duitsland dat niet de Elzas is, aan zich ondergeschikt te maken. PSA heeft een overeenkomst bereikt met General Motors. In de lingua franca van mediameisjes: er is een klap op gegeven. De deal gaat door en Opel wordt onderdeel van Peugeot-Citroën.

Dit alles op basis van bronnen die zeggen dat de deal aanstaande maandag bekend wordt gemaakt door het Franse autoconcern. Volgens deze bron is de Raad van Bestuur van PSA vrijdag akkoord gegaan. De onderhandelingen zouden opschieten. Een punt van zorg is het behoud van werkgelegenheid en de pensioenen die de Opel-medewerkers hebben opgepot. Dat gaat om tien miljard dollar, dik vijf keer zoveel als Opel waard wordt geacht. Dat is dan weer grappig.

Verder is onduidelijk hoe blij PSA met zijn nieuwste telg moet zijn. Opel maakt al zestien jaar op rij verlies en PSA verkrijgt met Opel een merk dat in vrijwel exact dezelfde markt opereert als Peugeot en Citroën. Probeert PSA niet gewoon een concurrent uit te schakelen? Wat is Frans voor 'kaltstellen'?