Tata Racemo, een pocket rocket uit India

Iemand heeft Tata verteld dat ze een superlicentie krijgen als ze een auto bouwen die eruitziet alsof hij asfalt vermorzelt en kinderen bang maakt. En zo kregen we de Tata Racemo.

Het Indiase Tata doet alweer twintig jaar mee op de Autosalon van Genève, maar dit is de eerste keer dat submerk TAMO iets in Zwitserland laat zien. TAMO (een samentrekking van 'Tata Motors') is geen volumemerk, maar een etalage; Tata gebruikt het als technologisch avantgarde-vehikel. Naar eigen zeggen althans.

Wel een klein vehikel, dat moet gezegd. De Racemo meet nog geen vier meter in lengte en telt maar twee stoelen. Maar de aandrijving is fijn: een 1,2 liter turbomotor die er 186 pk en 210 Nm koppel uitperst. Dat schiet wel op, nul naar honderd gaat volgens TAMO in minder dan zes seconden. Zoals gezegd: fijn. Maar niet spectaculair.

Dat kunnen we misschien wel zeggen van de wijze waarop de Racemo wordt gebouwd. Het gaat om een unieke 'MOflex sandwichstructuur', verschillende materiaalsoorten die op elkaar worden geplakt en volgens Tata veel meer ontwerpvrijheid geven. 

Wat we ook weten, is dat Tata claimt dat de tijd tussen ontwerp en productie erdoor wordt ingekort. Door deze bouwwijze kan de modellencyclus voor auto's dus opgevoerd worden. Dat is even innovatief als hard nodig. Het is onduidelijk of wij ooit iets van de Racemo in levenden lijve te zien krijgen, maar Indiase klanten kunnen in 2018 bij een dealer wegrijden.

Update 14-07-2017. Dat was snel, Tata heeft de plannen voor Racemo nu al in de ijskast gezet, omdat ze er achter kwamen dat een auto ontwikkelen kennelijk geld kost.