Hoera, we mogen 130 blijven rijden

De maximumsnelheid op de A2 mag 130 kilometer per uur blijven van de hoogste bestuursrechter in Nederland. Minister Schultz van Haegen heeft geen fouten gemaakt bij het besluit om de snelheid op de A2 te verhogen.

Een belangrijke overwinning voor de mensen die dagelijks over de A2 rijden en daarbij het stuk tussen Maarssen en Vinkeveen passeren. De rechter stelt vandaag de gemeenten Ronde Venen en Stichtse Vecht, plus een aantal inwoners van die plaatsen, in het ongelijk. Door de uitspraak hoeft de maximumsnelheid niet verlaagd te worden op dat stuk, waardoor de snelheid tussen 19:00 en 06:00 uur 130 km/h mag blijven.

De Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, de hoogste bestuursrechter van Nederland veegde de bezwaren van tafel met een vrij simpele uitleg. De Minister is volgens de Afdeling bevoegd om een besluit te nemen over de maximumsnelheid. Bij het nemen van zo'n besluit moeten allerlei afwegingen worden gemaakt.

Het bezwaar van de gemeenten was juist dat er eerst een uitgebreide milieu-analyse naar de effecten van de snelheid moest worden gemaakt. Daar ging de rechter echter niet in mee: de Afdeling is niet bevoegd om de afwegingen van de minister te toetsen, maar moet alleen kijken ├│f er afwegingen zijn gemaakt.

Nu is het alleen nog wachten totdat de snelheid op de dure flitsbaan ook overdag 130 km/h wordt. Binnenkort komt er nieuw fluisterstil asfalt om dat ook mogelijk te maken. Kan iedereen vast een baantje naar rechts schuiven? Wij komen eraan.