Amerika gaat zuinige auto's afschaffen

Het is zo goed als zeker: de Amerikaanse milieuwaakhond EPA gaat de emissieregels die president Obama op de valreep had afgekondigd, terugdraaien onder druk van de auto-industrie.

We schreven er al eerder over: de machtige Amerikaanse autolobby doet hard zijn best om meer benzine te mogen verbranden dan Obama gedecreteerd heeft. Een stuk meer. En dat lijkt zijn vruchten af te werpen. De lobby is sterk en de Environmental Protection Agency wordt tegenwoordig geleid door iemand die denkt dat ruwe olie bronwater is.

Op basis van bronnen, concludeert AP dat het intrekken van ObamaFuel aanstaande is. Volgens de autolobby is een verbruik van 36 mijl per gallon in real world circumstances veel en veel te gevraagd. Voor de goede orde, dat is iets meer dan vijftien kilometer per liter. Nee, dat is geen descriptie van het huidig verbruik van de Amerikaanse verbrandingsvloot, dat is een - volgens de autoindustrie - onverantwoord onhaalbaar onnodig streven. Dan heb je echt een gaatje in je hoofd.

De kern van de American dream is dat alles mogelijk is, maar dat je wel een zak geld voor moet meenemen. Dat zijn de automakers vergeten. Die klagen over innovatie-investeringen van maar liefst tweehonderd miljard dollar tussen nu en het moment dat de Obama-regelgeving zou ingaan in 2025. Autofabrikanten geven meer dan wie dan ook uit aan R&D. Gekeken naar de tijdspanne zouden alleen al Volkswagens jaarlijkse uitgaven aan R&D de helft kunnen ophoesten om de kosten van effici├źntere motoren te dekken.

De autowereld in de VS is lui geworden, heeft onvoldoende ambitie en bestaat - dat weten we nu - uit losers. Sad!