Bentley dreigt Groot-Brittannië te verlaten

Bentley is net zo Brits als thee met melk, fish & chips en stomdronken worden tijdens een vakantie aan de Spaanse kust. Toch dreigt het merk de heilige grond te verlaten en dat heeft alles te maken met Brexit.

De scheppers van rijdende landhuizen moeten binnenkort beslissen over een grote investering. Die investering is nodig omdat er een nieuw model wordt toegevoegd aan de line-up, maar waar die nieuweling wordt gebouwd is nog maar de vraag. 

Alle Bentleys zien momenteel het levenslicht in het Britse Crewe en het ligt voor de hand dat de nieuwe auto ook daar gebouwd gaat worden. CEO Wolfgang Dürheimer grijpt de situatie alleen aan om de Britse overheid onder druk te zetten. Die moet nog met Europa onderhandelen over nieuwe handelsakkoorden in een post-Brexit wereld. 

Bentley zet twintig procent van zijn auto's weg in de Europese markt en haalt voor de productie veel onderdelen uit Europese landen. Hoge handelstarieven zouden de kosten enorm laten stijgen en daar zit het merk niet op te wachten. Daarom dreigt het nu het nieuwe model buiten Groot-Brittannië te produceren als de vrije handel met andere landen van Europese Unie verdwijnt.

Dürheimer zet er druk op door zelfs een deadline te stellen. "I have about nine to 12 months where I can wait and see what's going to happen and then I need to take serious decisions." Oftewel, de regering heeft nog een krap jaar om een goede deal te sluiten en anders investeert hij zijn geld wel ergens anders. 

De CEO weet ook wel dat de Britse roots onderdeel zijn van zijn merkimago en dat zal hij dan ook niet zomaar aan de kant schuiven. Hij benadrukt dat het verlaten van het eiland alleen een worst case scenario is. "We know from different car brands that this business is a very international one and before we would not produce any Bentleys anymore, we would produce them somewhere else."

Bentley sluit zich met dit dreigement aan bij een grote groep merken die de Britse overheid probeert onder druk te zetten. Ook Nissan, BMW, Ford en Jaguar Land Rover waarschuwden al voor dreigend banenverlies. Voorlopig blijft het afwachten, want de onderhandelingen over handelsverdragen tussen Groot-Brittannië en de EU moeten nog starten. Pas als die zijn afgerond kunnen we zien of de merken echt hun productielocaties gaan verplaatsen of dat dit alleen maar grootspraak is.