Porsche gaat elektrische auto verkopen als telefoonabonnement

De Porsche Mission E. Verreweg de mooiste elektrische auto die we tot nu hebben gezien. Punt is dat we hem pas aan het eind van dit decennium kunnen rijden. Maar dan wel met een heel scala aan vermogensniveaus. Cynisch.

Volgens de CEO van Porsche wordt de Mission E weliswaar onder de Panamera gepositioneerd, maar krijgt de Mission E wel verschillende power-opties. Choet, choet, maar even twee dingen: in de eerste plaats is de positie onder de Panamera relatief. Om marketingredenen zal Porsche zijn supersedan niet onder een elektrische karbonkel willen plaatsen. Daarvoor is de snelheidsadel uit Stuttgart te trots. 

In de tweede plaats is Porsches kaleidoscoop aan krachtbronnen wel het minste waar de Duitsers mee kunnen komen aanzetten. Tesla is de concurrent en die heeft ook een grote variëteit in output. Bovendien heeft Porsche niet zozeer een scala aan motoren beloofd, maar 'meer dan één' motorvariant. Wel hebben we de toezegging dat er een GT-E-model komt. Extra veel power met stukjes elektriciteit.

Ook zou de Mission E werken als een telefoonabonnement: door de simpele ingrediënten van een creditcard en internetverbinding kunt u op bestelling extra kracht en vermogen uit uw elektro-Porsche schroeven. Net als wanneer u een paar gigabyte extra bestelt naast uw abonnement. 

Dat is, in goed Nederlands, een cynische marketingexercitie van het soort dat we van de Duitsers ("opties sind Alles!") kennen. Geef de klant niets en laat hem voor alles bijbetalen, ook al torst hij het benodigde accupack voor meer power al mee.