De toekomst van Opel: meer elektrische auto's en grote SUV

De overname van Opel door Peugeot was voer voor speculatie, bijvoorbeeld dat Opel een geheel elektrisch merk wordt of zelfs compleet opgedoekt. Voor CEO Karl-Thomas Neumann is er goed nieuws: hij houdt zijn baan.

De interactie tussen het Franse PSA en hun nieuwe Duitse dochter moet de komende jaren een steeds duidelijker vorm krijgen. Hoewel beide merken in Europa voornamelijk in dezelfde vijver vissen is er ongetwijfeld een manier te vinden waarop beide merken naast elkaar bestaan en elkaar in de toekomst aanvullen. Zoiets kost tijd, pas in de ontwikkeling van toekomstige modellen kan daadwerkelijk geïntegreerd worden, hoewel het eerste zetje al was gegeven door de samen te produceren modellen in Frankrijk.

Wat er precies gaat gebeuren met de motorenoverlap is nog niet bekend, Opel heeft de afgelopen jaren fors geïnvesteerd in nieuwe krachtbronnen. We verwachten dat de 1.0 driecilinder een mooie aanvulling is voor PSA, zo'n motor hadden ze nog niet. Wat daarboven gebeurt is de vraag, wel weten we dat de (in Spanje gebouwde) Opel Crossland X Franse 1.2 driecilinders krijgt.

Maar terug naar de modellen: van het geplande productoffensief gaat sowieso de grote zevenzits SUV door. Samen met de Insignia moet de SUV de top van Opels modellenrange bevolken en net als de Insignia wordt het model in de thuisbasis in Rüsselsheim gebouwd. Althans, dat was afgelopen december besloten, voor de deal met PSA. Het is niet duidelijk of hier nog verandering in komt. Het is aan de productspecialisten om de auto te onderscheiden van de Peugeot 5008 en de DS7, hoewel de topper met een lengte van rond de 5 meter dat alleen qua formaat al voldoende zal doen.

Naast de SUV plant Opel ook meer elektrische modellen. Momenteel levert het de Ampera-e, een rebadge van de Chevrolet Bolt. Voor toekomstige modellen mag het uit de kennis van GM putten, zo laat CEO Neumann weten in een interview met Auto Motor und Sport. De details van de deal kennen alleen insiders, maar we kunnen ons voorstellen dat over en weer de sterke punten behouden blijven. De onlangs geheel in het nieuw gestoken Opel Insignia bijvoorbeeld, wordt in sedanvorm in de VS en China als Buick Regal verkocht. Het ligt voor de hand dat ook de nieuwe versie op deze markten te koop wordt aangeboden. Het is er een populair model en de Europese markt voor sedans in dit segment werd de laatste jaren alleen maar kleiner. Bovendien is Opel nagenoeg exclusief op de Europese markt actief en heeft ook PSA in de VS geen voet aan de grond.

Als inhaker hierop: Neumann geeft in het interview aan dat China voor hem geen prioriteit heeft, de focus ligt op Europa. We kunnen ons voorstellen dat China in de onderhandlingen tussen GM en PSA een deal breaker was en dat GM heeft bedongen dat Opel zich niet op de door hen al druk beleverde (3,9 miljoen auto's in 2016) Chinese markt inmengt, in ruil voor het aanvullen van de lege Opel-pensioenpot. PSA is daarentegen al zeer actief in China.