Ferdinand Piëch is bijna tachtig. Als hij tien jaar eerder was gestopt, had de wereld hem herinnerd om de uitbouw van een imperium dat zijn gelijke in de autowereld niet kent, hadden we zijn naam exclusief verbonden met de Audi Quattro en de Bugatti Veyron en was hij de redder van Volkswagen die met schone handen kon toekijken hoe zijn rivalen Dieselgate in de schoot geworpen kregen.
Maar dat past Piëch niet, daarvoor overschatte hij zichzelf te zeer. Jarenlang had hij zitting in de Raad van Commissarissen van Volkswagen AG. Daar zorgde hij er persoonlijk voor dat CEO Wendelin Wiedeking moest opstappen. Later probeerde hij ook Martin Winterkorn de nek om te draaien, met alle achteloosheid die valt te verwachten van iemand die zich oppermachtig waant. Piëch faalde echter en werd slachtoffer van fratricide. Hij en zijn vrouw vertrokken in 2015 uit de Raad van Toezicht. Hun positie was onhoudbaar geworden.
Piëch had met een mengeling van rancune en uitzinnige blijdschap kunnen kijken naar de aftocht van Winterkorn toen Dieselgate een jaar later uitkwam. Poten op het bureau en een glaasje champagne. Quod non. Hij liet zich ontvallen dat hij als voorzitter van de Raad van Commissarissen intern al vaker had gewaarschuwd voor emissieproblemen. In plaats van gehuldigd te worden als geweten van het bedrijf - wat ongetwijfeld zijn bedoeling was - werd Piëch echter gebrandmerkt als medeplichtige die meer wist en niets deed.
Het spel is uit. Piëch zou (tamelijk onverwacht, dat wel) verwikkeld zijn in onderhandelingen over de verkoop van zijn aandelen aan de families Porsche en Piëch. Hij bezit 14,7 procent van de aandelen Porsche SE. Porsche SE is op zijn beurt de grote beslisser binnen de Volkswagen Group. Het bezit 52 procent van de aandelen met stemrecht.
De families Porsche en Piëch is er alles aan gelegen om de aandelen van der alte Ferdinand te bemachtigen, want anders vallen de aandelen in vreemde handen en zijn ze hun meerderheid in stemmen kwijt. De vraag is echter of zij voldoende kapitaal kunnen opbrengen om de aandelen te kopen. Ze moeten ongeveer een miljard op tafel kunnen leggen. Ook mogen we niet uitsluiten dat de gehaaide patriarch nog een laatste rancuneuze streek wil leveren en Volkswagen AG uitverkoopt aan bijvoorbeeld Chinezen.