Vermoeden: Mercedes runt zijn eigen Dieselgate

Eigenlijk is het fijnstof nooit neergedaald na Dieselgate. Onderzoeken richtten zich meer en meer op andere producenten dan Volkswagen. En nu is Daimler, het moederbedrijf van Mercedes, aan de beurt.

Medewerkers van Daimler AG zijn door Duitse aanklagers ondervraagd over mogelijke manipulatie van dieselemissies. Toen dat eerder deze week gebeurde, zei Daimler niet op de hoogte te zijn van het justitie-onderzoek. Het onderzoek werd gestart na een tip van een klokkenluider (hup klokkenluiders!) die stelde dat Daimler, net als Volkswagen, rommelt met de emissies van dieselmotoren.

Eerder werd al bekend dat Mercedes marchandeerde met NOx-uitstoot, nota bene door onderzoek van ons allereigenste TNO. Wat ons brengt bij FiatChrysler (FCA): die kregen van de week bezoek van de Franse justitie. Natuurlijk ook vanwege vermeende emissiezwendel.

Wij zijn autoliefhebbers, maar de autoliefhebber wordt al jaren bunkerhard genaaid door de auto-industrie. De beloofde emissie- en verbruikscijfers zijn grosso modo gelogen, terwijl diezelfde producenten voortdurend claimen dat hun auto's voldoen aan alle eisen die gesteld worden. In goed geïntegreerd Nederlands: gülül. Tijd dat er wat mensen hangen, al was het maar om de eindeloze leugens en de vrome gezichten.