Ook Lamborghini laat oude iconen opstaan uit de dood

Lamborghini maakt momenteel op de Duitse klassiekerbeurs Techno Classica goede sier met een volledig gerestaureerde Miura, de daddy aller supercars. Lambo is niet de eerste die probeert te cashen op het verleden.

De memberberries zijn ook dit jaar weer rijp. Ze zijn de rijke vrucht van een verleden dat maar niet wil sterven, vermoedelijk omdat we niet zo blij zijn met het heden. We denken liever terug aan de gloriedagen van weleer, dan te moeten luisteren naar racismeverwijten en presidenten die aanvallen uitvoeren die strategisch gemankeerd zijn.  

Automakers doen daaraan mee. Die lijken hun zelfvertrouwen ook wat verloren te hebben. Jaguar was er vorig jaar vroeg bij. Het probeerde ons een XKSS te slijten, een beeldschone maar inspiratieloze memberberry. Ford deed het jaren geleden al met de Ford GT. Ondertussen restaureert Bentley stokoude modellen uit de T-series. Automotief erfgoed moet je levend houden, maar de obsessie met grootheden uit het verleden wordt een beetje mal. Lamborghini illustreert dat. 

Het is niet dat Miura's normaliter slecht worden verzorgd of met uitsterven worden bedreigd. En natuurlijk is het mooi om de aartsvader van de middenmotor-supercar te eren, maar het terugkijken gaat erg ver. Het gekke is namelijk dat de automerken er zelf mee bezig zijn, in alle genoemde voorbeelden is het de automaker die aan de slag gaat met revisie en restauratie, niet een derde partij.

Die energie had ook gestopt kunnen worden in baanbrekende nieuwe modellen. Aan de andere kant: de markt voor nostalgie is momenteel groot en automakers zitten niet in de business voor het goede doel. De accountant wil ook wat (want dat is natuurlijk waar dit alles uiteindelijk om draait).