Dronken chauffeurs gaan Uber €1 miljoen kosten

And the hits just keep on coming... In Californië dreigt een boete van $1,1 miljoen voor Uber, omdat enkele chauffeurs beschonken betrapt werden. We horen u vragen 'daar kan Uber toch niet voor aangesproken worden?' Klopt.

Het probleem zit hem niet zozeer in de dronken chauffeurs die door klanten (zeer terecht) gesnitcht werden, maar in de afhandeling van de klachten. Volgens de aanklacht is Uber zeer laks omgesprongen met de 2.047 (!!) klachten in 1 jaar tijd over chauffeurs die verdacht werden van rijden onder invloed. Natuurlijk, het zijn Amerikanen, dus de helft van de klachten slaat waarschijnlijk nergens op, maar dan nog.

Uber ging 154 klachten na, waarvan het 151 niet volgens de eigen 'zero tolerance'-maatstaf behandelde. Daarom dreigt Californië voor elk van de gevallen $7.500 boete op te leggen, waarmee het totaal op de mooie som van $1.132.500 komt. Omgerekend iets meer dan een meloen euro.

In slechts 21 van de onderzochte gevallen ging Uber over op een follow up-onderzoek, zo melden Amerikaanse media. Het is nieuws dat naadloos past in het plaatje van een jong bedrijf dat explosief is gegroeid en qua bedrijfscultuur en corporate governance nog een inhaalslag moet maken. Want, succesvol als het is, Uber komt nog steeds vooral in het nieuws wegens horkerigheid en het aan de laars lappen van bestaande regels. Tech-startups zijn nou eenmaal disruptive. Het bedrijf kreeg daarnaast meermalen de kritiek zeer laks om te springen met het aannemen van zijn personeel (mede na enkele aanrandings- en verkrachtingsincidentjes), wat door Family Guy ooit raak geparodieerd werd:

We begrijpen dat je met bijna 150.000 chauffeurs in Californië alleen niet alles kunt controleren, maar je kunt er in ieder geval de schijn van opbrengen een beetje moeite te steken in je selectieproces. Zeker als het gaat om een taximarkt, waar de standaarden niet erg hoog zijn. Het enige dat je hoeft te doen is minder erg zijn dan de (traditionele) concurrentie, en dat lijkt ons niet heel veel gevraagd.