Prinselijke Aston Martin DB5 past in een James Bond-film

Elke Aston Martin DB5 is sowieso al een illustere auto, maar het exemplaar dat van een Perzische prins is geweest is nog wat specialer. Eigenlijk is deze auto in het echt geweest, wat de exemplaren in James Bond speelden.

De eerste eigenaar van dit exemplaar was nog geen onderdeel van de 007-geschiedenis van deze DB5. Het was een man met een keten van behangwinkels. Nog niet heel erg spannend, maar op een gegeven moment kwam de auto in handen van Prins Sadruddin Aga Khan (niet te verwarren met Kahn Design). Broer van de echte Aga Khan en net zo'n playboy. Prins Sadruddin was geen geheim agent, maar wel een hoge pief bij de Verenigde Naties. Als we The Art of War met Wesley Snipes mogen geloven, heeft de UN ook een eigen James Bond-clubje. Hoe dan ook, de prins reed van 1986 tot en met 1998 met de auto in de buurt van zijn huis in Zwitserland.

Sadruddin liet de auto na zijn aankoop volledig restaureren, maar omdat dat inmiddels ook alweer dertig jaar geleden gebeurde, heeft de huidige eigenaar de auto onlangs opnieuw gerestaureerd. Daarbij is de auto overgespoten in de originele kleur Goodwood Green. De motor is gereviseerd en omgebouwd zodat hij op loodvrije benzine kan rijden.

De laatste eigenaar is een handelaar die er inmiddels ook wel eens een keer vanaf wil. De auto staat al sinds 2015 in hun garage. Tijd om wat te onderhandelen: de vraagprijs is £799.995, net iets minder dan een miljoen euro.