Weggelopen medewerker schikt voor $100.000 met Tesla

Tesla en startup Aurora Innovation, het bedrijf dat werd opgericht door zijn weggelopen hoofd van de Autopilot-divisie, schikken hun lopende rechtszaak. Aurora betaalt een schamele $100.000 en mag geen Tesla-werknemers aantrekken.

We hebben het hier al eerder gehad over de vloeibaarheid van talent in de zelfrijdende sector. Veel grote jongens keren hun werkgever de rug toe en beginnen voor zichzelf. Zo ook Sterling Anderson, die tot vorig jaar aan het hoofd stond van Tesla's Autopilot-project. Anderson vormt samen met Chris Urmson - die wegliep bij Google - en Drew Bagnell - een hoge baas van Uber - inmiddels een sterrenteam onder eigen vlag.

Tesla was not amused door Andersons vertrek en klaagde hem in januari 2017 aan. Anderson zou bedrijfsgevoelige informatie hebben meegenomen en zo een oneerlijk concurrentievoordeel hebben. Nog geen drie maanden later laten de partijen weten te schikken: het belangrijkste onderdeel is dat Aurora een jaar lang geen personeel van Tesla mag aannemen (tot februari 2018) en bovendien de Tesla-medewerkers die er al werken bekend maakt. Daarnaast komt er een onafhankelijke audit van Aurora's bedrijfsgegevens om vast te stelen of er inderdaad intellectueel eigendom is meegenomen. De kosten - geschat op $100.000 - worden door Aurora gedragen.

Dit klinkt als een faire oplossing waarbij niemand echt schuld bekent, maar Tesla toch een stok achter de deur krijgt. Aurora wist natuurlijk ook wel dat Tesla de komende tijd genoeg op zijn bord heeft en dat een slepende rechtszaak hiernaast onwenselijk was. Daarnaast kan Tesla's ex-Autopilot-baas zich nu weer ongestoord concentreren op zijn bedrijf, zij het zonder oud-collega's aan te trekken.