Volvo: wij gaan een '20'-serie maken

Er komt gezinsuitbreiding aan bij Volvo: de Zweden willen groeien en introduceren daarom een '20'-serie onder de bestaande 40/60/90-reeks. Want waarom zou je dat segment ook laten liggen?

In een interview met Car & Driver laat onze landgenoot Lex Kerssemakers, sinds vorig jaar baas van Volvo USA, doorsijpelen dat er een 20-reeks in de coulissen staat. Tot nu toe was de kleinste auto die het moderne Volvo maakte de C30, een leuk en fris throwback-model, dat bovendien naar wens met een hele dikke vijf-in-lijn (254 pk) werd uitgevoerd. De C30 is enkele jaren uit productie, maar in plaats daarvan krijgen we dus een 20-reeks. Zonder vijfpitter uiteraard, want alles met meer dan vier cilinders is sinds enkele jaren bij Volvo blasfemie.

Het ligt voor de hand dat dit een XC20 wordt, gezien de populariteit van kleine SUV's. Een XC20 met Volvo's driecilinder en trickle down styling van de XC90 en XC60 heeft absoluut potentie om een grote hit te worden in Europa, en verkopen van modellen als de Audi Q2 weg te snoepen. Bovendien helpt het Volvo sneller naar een miljoen verkopen per jaar te groeien. Vorig jaar verkocht het merk voor het eerst meer dan een half miljoen auto's.

Maar voor het zover is mogen we dit jaar eerst de Volvo XC40 begroeten. Op een nog nader bekend te maken tijdstip zal de derde Crossover/SUV van het Zweedse merk later dit jaar zijn debuut maken.

Daarnaast maakte Volvo deze week bekend dat het zijn eerste volledig elektrische auto in 2019 in China zal produceren. Vanuit daar wordt de EV naar markten over de gehele wereld geëxporteerd.