BREEK. F1-haaienvin vanaf 2018 verboden

Zeg nou eens eerlijk: zijn de haaienvinnen achterop de 2017-bolides een vooruitgang? Inderdaad, op de wonderschone bolide van Mercedes na niet. De Hoge Heren achter het F1-regelementenboek hebben vanavond besloten het te verbieden.

De F1 Strategy Group is vanavond met onder meer F1-CEO Chase Carey en FIA-president Jean Todt in Parijs een aantal nieuwe reglementen voor 2018 overeengekomen. Opvallendste regelwijziging is het verbod op de haaienvin en T-Wing, het extra vleugeltje dat bij Mercedes nog wel eens wil afbreken en bodems van collegae vernielt. Letterlijke omschrijving: "Changes in the regulation boxes around the engine cover have been made so that designs incorporating the 'T-wing' and 'shark fin' will be strictly limited."

Verdere wijzigingen hebben betrekking op de procedure voor een herstart na een rode vlag. Nu is dat nog rollend achter de safety car, vanaf 2018 wordt er een staande start ingevoerd. Veder ziet de FIA af van invoering van de alom verguisde Halo-bescherming, en zal het zogenaamde Shield verder doorontwikkeld worden.