Gereden: de nieuwe Seat Ibiza

In de bergen rondom Barcelona proefden we of Seat met de nieuwe Ibiza een juiste snaar raakt. En om die vraag vast te beantwoorden: ja, dit is een leuke auto.

De vijfde generatie van de Ibiza is de eerste auto die op het nieuwe MQB-A0 platform is gebouwd. In de komende maanden komen er meer Volkswagen-groepsleden met modellen op die ondergrond. Seat zelf komt later dit jaar bijvoorbeeld met de Arona, een SUV-versie van de Ibiza. Het nieuwe platform zorgt ervoor dat de auto flink groter is geworden. Niet speciaal in de lengte (+1 mm), maar wel in de breedte (+89 mm). Het lijkt trouwens wel alsof de auto langer is dankzij de plaatsing van de wielen. Die staan nu bijna helemaal op de hoek van de auto. Binnenin is dat goed te merken. Zowel voorin zit je ruim, maar ook achterin is het net alsof je in een auto uit een ander segment zit. 

Instappen achterin is eenvoudig, de nieuwe Ibiza wordt alléén met vijf deuren geleverd. Dat betekent ook dat de ST (de naam die Seat aan stationswagens geeft) er niet meer gaat komen, de rol van bagagedrager is weggelegd voor de toekomstige Arona.

Met het ontwerp van de auto evolueert Seat het bekende uiterlijk van de afgelopen drie generaties van de Ibiza verder. Hij is herkenbaar, maar toch lijkt hij ook verdomd veel op de Leon. Zet ze naast elkaar en het is goed zoeken naar de verschillen. De Spanjaarden zijn natuurlijk nogal trots op hun design, dat een duidelijk familiegezicht toont. Daarom heeft de Ibiza (als eerste in zijn klasse) de full-ledverlichting die ook de neus van de Leon en de Ateca siert

We rijden als eerste met de sportieve FR-versie van de Ibiza. De auto is 15 mm verlaagd en heeft een instelbaar onderstel met twee standen (normal en sport), stijvere dempers en een dikkere stabilisatorstang. In de achterbumper zit een diffuser-achtig stuk en twee uitlaten. De DSG-versnellingsbak schakelt snel en soepel door de zeven verzetten heen en in de sport-stand maakt de uitlaat net een beetje meer herrie bij het terugschakelen. Rij je met een constante snelheid dan valt juist op hoe stil de auto is, zeker met de automatisch afstandhoudende cruisecontrol aan. De 1.0 TSI driecilinder met 115 pk rijdt soepel en eigenlijk voel je alleen als je plotseling het gas hard intrapt dat het een klein motortje is: de turbo en de versnellingsbak doen er even over om een reactie op de trap tegen de kont om te zetten in een versnelling.

De tweede auto waarmee we rijden heeft dezelfde motorisering, maar een ander uitvoeringspakket. Het is de uitvoering waarvan Seat in Nederland het meest verwacht. Het onderstel van deze auto is minder sportief en meer gericht op comfort. Desondanks stuurt de auto direct en is hij prima op zijn plaats op de kronkelige bergwegen van Montserrat. Ook deze auto heeft een 8 inch touchscreen in de middenconsole. Handig is de draadloze lader voor je smartphone die ook meteen het signaal versterkt. Het infotainmentsysteem, met een Beats (by Dr Dre) audiosysteem kan overweg met Apple Carplay, Android Auto en Mirrorlink, dus vrijwel alle smartphones kunnen naadloos vanaf het aanraakscherm worden bediend.

Beide auto's waarmee we reden hadden de DSG-automatische versnellingsbak. Die kost wel flink meer (tegen de €2.000) dan de standaard schakelpook die je bij de auto krijgt, maar we zouden er zo voor gaan. Dan maar stoppen met roken, geen rondjes meer geven in de kroeg of een jaar lang boodschappen doen bij de Lidl.

Met een vanafprijs van €15.900 voor de 1.0 MPI (75 pk) is de Ibiza een flinke auto met een ruim accessoirepakket. De FR-uitvoering en de automatische bak kosten flink meer, maar het geeft je wel een doel om even door te sparen of te werken aan die promotie met het hogere leasebedrag.