Zuid-Korea bouwt complete stad voor zelfrijdende auto's

Meerdere landen passen momenteel hun wetgeving aan voor testen met autonoom rijdende auto's op de openbare weg. Maar omdat je sommige dingen liever in een gecontroleerde omgeving test, bouwt Zuid-Korea een nieuwe stad voor de zelfrijdende voertuigen.

Het project heet K-City en het is een zeer uitgebreide testomgeving voor fabrikanten van bestuurderloze bolides. Naast een stadsgedeelte inclusief gebouwen die het zicht belemmeren bevat de locatie ook stukken snelweg, slingerende provinciale wegen, rotondes en zelfs tunnels die het GPS-signaal blokkeren. Je wil tenslotte niet dat je boordcomputer compleet in paniek raakt zodra je ondergronds gaat. 

Technologiebedrijven als SK Telecom, Naver en Samsung Electronics en autofabrikanten als Hyundai en Kia kunnen in het gebied testen met zelfrijdende voertuigen zonder dat ze eerst een vergunning hoeven aan te vragen bij de overheid, zoals dat voor de openbare weg wel noodzakelijk is. Tevens is zo'n afgesloten omgeving een stuk veiliger om nieuwe techniek te testen en dat is wel zo fijne gedachte als je als fabrikant bijvoorbeeld nog niet honderd procent zeker bent van je voetgangersdetectiesysteem.

Het Koreaanse ministerie van transport steekt omgerekend ruim 8,8 miljoen euro in het project van ruim 336.000 vierkante meter en eind dit jaar moet het eerste snelweggedeelte in gebruik worden genomen. In de eerste helft van 2018 moet vervolgens de hele stad klaar zijn voor testen.